Quantcast
Channel: Creştinul Azi
Viewing all 1366 articles
Browse latest View live

Pelerinaj în Țara Sfântă

$
0
0

Citești Scripturile cu alti ochi atunci când vezi efectiv locurile în care s-au derulat evenimentele descrise. Retrăieste istoria Biblică păsind cu emotie în Tara Sfântă pământul făgăduintei ”

Perioada: 10 – 16 Septembrie 2012.

Program: 7 zile/ 6 nopti

Pelerinaj Evanghelic in Tara Sfanta – Israel

  • Ziua 1. BUCURESTI – TEL AVIV – JAFFA – TIBERIADA
  • Ziua 2. MUNTELE FERICIRILOR – TABGHA – CAPERNAUM – MAREA GALILEII – RAUL IORDAN
  • Ziua 3. MUNTELE TABOR – SPRANCEANA MUNTELUI – NAZARETH – CANA GALILEIE – TIBERIADA
  • Ziua 4. BETLEHEM – CAMPUL PASTORILOR – MUNTELE MASLINILOR – GHETSIMANI – SCALDATOAREA BETHESDA – VIA DOLOROSA
  • Ziua 5. RAUL IORDAN – QUMRAN – MASADA – MAREA MOARTA – IERUSALIM
  • Ziua 6. GRADINA MORMANTULUI – MUNTELE SION – ZIDUL PLANGERII – YAD VASHEM – BETH KEREM
  • Ziua 7. ORASUL LUI DAVID/ IERUSALIM – BUCURESTI / SHALOM

“Rugați-vă pentru pacea Ierusalimului “

Detalii aici sau pe www.oxentiatourism.com

PUBLICITATE


Un credincios baptist: Situația din Siria este dramatică

$
0
0

 Redăm mai jos mesajul unui credincios din Siria care ne transmite următoarele informații:

 

Situația de la fața locului este foarte critică. După o scurtă călătorie făcută în urmă cu câteva zile în zonele înconjurătoare din preajma casei, în special în parcuri, am fost surprins de numărul mare de familii care au evadat din zonele lor și au venit să stea în locurile care sunt majoritar creștine. Zeci, sute și mii de familii și-au părăsit casele și stau sub cerul liber, acoperișul lor este cerul, iar iarba acestor parcuri este patul lor.

Situația din zona noastră este sub un oarecare control, dar conflictul poate degenera oricând. Nimeni nu știe, dar El este în control. În ciuda rachetelor și a altor forme de bombardament, în ciuda tancurilor și a altor zgomote, Domnul ne ține în siguranță sub protecția prețiosului Său sânge.

Starea este în general mai rea decât înainte. Drumurile spre aeroport nu mai sunt deloc sigure. Obișnuiam să plătim 400 de lire siriene pentru un drum de la aeroport, iar acum ni se cer între 5000 și 10000 de lire siriene.

Pâinea este un vis. Benzina este ușor de procurat. Din acest motiv nu există nicio taxă. Toate locurile principale sunt blocate. Nu există mișcare în jurul lor mai mare de 2-300 de metri.

Multe familii au mari nevoi. Nu sunt sigur de modul în care puteți sprijini familiile creștine și pe cei nevoiași din Alepo și din alte locuri. Ridicați ochii spre tronul celui Preaînalt pentru călăuzire pentru frații și surorile voastre din străinătate.

Așa cum am spus, siguranța lipsește și sunt singurele lucruri pe care dorim să le aflăm. Sângele Domnului ne acoperă și suntem înconjurați de îngerii Lui.

Vă mulțumesc încăodată pentru rugăciunile voastre. Aduceți-ne în fața tronului Său pentru protecție, pace, siguranță și securitate. El este Domn. El este în control.

Psalmul 112:7-8; Psalmul 91″

 

Așa se încheie apelul unui credincios baptist care trăiește în Alepo, Siria, o zonă măcinată de un sângeros conflict.

Crestinul azi 4

$
0
0

Click pe imagine pentru a rasfoi revista online

Jocurile olimpice de la Londra 2012. Un bilant spiritual

$
0
0

 În timpul Olimpiadei de la Londra, organizații precum More than gold au oferit sprijin spiritual sportivilor, turistilor si locuitorilor din Londra. Astfel, printre sutele de mii de persoane care au fost prezente pe durata intrecerilor, circa 2500 de credinciosi evanghelici au oferit suport spiritual celor aflati in nevoie indiferent daca erau turisti, vizitatori, atleti, localnici sau imigranti.

“Lumea a fost prezenta aici, iar atmosfera cordiala a reprezentat o oportunitate excelenta de a impartasi evanghelia” a spus Doug Shaw, unul dintre voluntarii prezenti la Jocurile Olimpice si totodata coordonatorul celor 450 de voluntari din cadrul Conventiei Baptiste de Sud care au lucrat impreuna cu organizatia More than gold

Actiunile voluntarilor au constat printre altele, in discutii, consiliere si mese gratuite. Rezultatele nu au intarziat sa apara. In urma unei discutii dintr-o cafenea, nu mai putin de 400 de persoane au mers intr-o biserica locala pentru prima data.

Evenimentele de genul acesta sunt oportunitati extraordnare de a impartasi credinta crestina dar si modalitati in care bisericile locale, prin membrii lor, pot colabora pe termen lung.

 

Ruben O. 

Dialog între baptiști și penticostali

$
0
0

După discuțiile dintre Cecil M. Robeck Jr. și Neville Callam care au avut loc cu ocazia întâlnirii Comitetului Secretarilor Comunităților Creștine din întreaga lume de la Geneva în anul 2010 s-a propus un dialog teologic internațional între teologii baptiști și penticostali.

Această propunere a primit binecuvântarea Pentecostal World Fellowship și a Baptist World Alliance.

La întâlnirea preliminară care a avut loc la Beeson Divinity School, Samford University din Birmingham, Alabama în 2011 au fost agreeați parametrii dialogului, iar prima întâlnire a fost programată în Quito, Ecuador pe 4-11 august 2012.

Recent, reprezentanții baptiști, alături de cei penticostali au anunțat recent că întâlnirea consacrată dialogului va fi amânată datorită uneor schimbări neașteptate de personal care au survenit dar și datorită imposibilității unor participanți de a fi prezenți la întâlnire.

Partenerii de dialog discută reprogramarea întâlnirii importantului dialog care se estimează că se va desfășura pe parcursul a trei ani.

Baptiștii americani formează o comisie pentru unificarea curentelor calviniste existente

$
0
0

Președintele Comitetului executiv al Convenției Baptiste de Sud, Frank Page, a anunțat membrii unei comisii care îl vor ajuta să alcătuiască un plan strategic de unificare a diferitelor grupuri din cadrul convenției care au opinii diferite cu privire la diferite aspecte ale calvinismului.

Grupul compus din 16 membri va avea prima întâlnire între 29-30 august în Nashville, Tennessee. Frank Page susține că ”scopul principal este acela de a dezvolta o strategie prin care oameni cu diferite convingeri să poată lucra împreună în misiune și în evanghelizare”. Lista a fost făcută publică pe 15 august, anul curent.

La un moment dat, în lunile care vor urma, a continuat Page, ”cel mai probabil se va pune la punct o declarație cu privire la strategie și la modalitatea de cooperare comună.Vreau să fie foarte clar: aceasta nu este o încercare de reluare a consensului teologic pe care îl avem în cadrul Credinței și al mesajului baptist 2000. Este o chestiune practică, nicidecum doctrinară.”

Page a subliniat faptul că grupul nu este ”un comitet oficial” al convenției. El a spus că alte nume suplimentare pot fi adăugate grupului. ”Este un grup de ajutor pentru Frank Page care va produce un document al strategiei” a spus el.

David Dockery, președintele Union University din Jackson, Tennessee, l-a ajutat pe Page să alcătuiască lista.

“Am căutat oameni care reprezintă cu adevărat diferite entități implicate în această discuție teologică” a spus Page care a spus public în mai și iunie că lucrează la alcătuirea grupului.

Membrii grupului consultativ sunt următorii:

- Daniel Akin, președinte, Southeastern Baptist Theological Seminary, Wake Forest, N.C.

– Mark Dever, pastor senior, Capitol Hill Baptist Church, Washington D.C.

– David Dockery, președinte, Union University, Jackson, Tenn.

– Leo Endel, director executiv, Minnesota-Wisconsin Baptist Convention.

– Ken Fentress, pastor senior, Montrose Baptist Church, Rockville, Md.

– Timothy George, decan, Beeson Divinity School, Birmingham, Ala.

– Eric Hankins, pastor senior, First Baptist Church, Oxford, Miss.

– Johnny Hunt, pastor, First Baptist Church, Woodstock, Ga.

– Tammi Ledbetter, laic, Inglewood Baptist Church, Grand Prairie, Texas.

– Steve Lemke, cancelar, director al Baptist Center for Theology and Ministry la New Orleans Baptist Theological
Seminary.

– Fred Luter, pastor senior, Franklin Avenue Baptist Church, New Orleans; președinte Southern Baptist Convention.

– R. Albert Mohler Jr., președinte, Southern Baptist Theological Seminary, Louisville, Ky.

– Paige Patterson, președinte, Southwestern Baptist Theological Seminary, Fort Worth, Texas.

– Stephen Rummage, pastor senior, Bell Shoals Baptist Church, Brandon, Fla.

– Daniel Sanchez, profesor de misiune, Southwestern Baptist Theological Seminary, Fort Worth, Texas.

– Jimmy Scroggins, pastor senior, First Baptist Church, West Palm Beach, Fla.

La începutul lunii august Page a fost parte a unui grup de discuții cu privire la modul în care el și alți participanți la discuție trebuie și pot să se unească, în ciuda diferențelor cu privire la calvinism.

_________

* Ruben O

Sarbatoare la Constanta

$
0
0
Biserica Crestina Baptista “Sfanta Treime” din Constanta implineste anul acesta 90 de ani de existenta. In anul 1922 un grup mic de credinciosi baptisti a pus bazele infiintarii acestei biserici.
Pe parcursul lunii august Biserica din Constanta a invitat diferiti pastori sa predice Cuvantul Sfant: Corneliu Simut-rectorul Universitatii “Emanuel” din Oradea, Ionel Tutac-secretarul general al Uniunii Baptiste din Romania, Gheorghe Dobrin-pastor al Bisericii Baptiste “Betel” din Medias, Aurel Gacea-pastor al Bisericii Baptiste din Tulcea, Daniel Maris-rectorul Institutului Teologic Baptist din Bucuresti, Octavian Baban-pastor al Bisericii Baptiste “Sfanta Treime” din Bucuresti, Daniel Fodorean-pastor al Bisericii Baptiste “Golgota” din Constanta si Doru Hnatiuc-pastor al Bisericii Baptiste “Emanuel” din Oradea.
In perioada 20-26 august vor avea loc servicii speciale de evanghelizare, urmand ca in data de 26 august sa aiba loc o adunare speciala impreuna cu toate bisericile baptiste din oras la Casa de Cultura.
Pastori ai Bisericii sunt fratii: Marian Ghita si Emanuel Grozea.

Istoria Bisericii Baptiste Sfanta Treime Constanta

$
0
0

Precursorii credinței baptiste din Dobrogea sunt socotiți menoniții refugiați din Rusia la Tulcea. Menoniții sunt urmaşii lui Simon Menon, preotul catolic care a îmbrățişat credința baptistă, dezbrăcând-o de elementele ei revoluționare.

În 1782 multe colonii menonite din Germania au plecat în Rusia, la chemarea Țarinei Ecaterina a II-a. După 1860, în Rusia s-a dezvoltat simțitor credința baptistă, mai ales printre germani. În 1862 s-au pornit prigoane împotriva baptiştilor; datorită acestor prigoane o colonie de baptişti germani de lângă Nicolaev a emigrat în Dobrogea, ajungând la Tulcea. Păstorul menonit din Tulcea Herman Folken i-a îndemnat să se aşeze la Cataloi ( jud. Tulcea ). Astfel în 1862 s-a format prima biserică baptistă pe pământul Dobrogei cu peste 20 de membri. În anii următori au venit şi alți emigranți baptişti din Rusia. În 1866-67 credincioşii baptişti din Cataloi şi-au zidit casa de rugăciune pe o stradă principală.

Este interesant că, deşi în Dobrogea existau biserici baptiste germane bine organizate, ele n-au misionat printre români. Credința baptistă la românii dobrogeni a venit prin baptiştii din Transilvania, care au venit la lucru în România. În anul 1902 Radu Taşcă din Curtici ( jud. Arad ) a plecat la Cernavodă şi s- a angajat la construirea podului de peste Dunăre. Cu el vine şi fratele său Nicolae Taşcă. După angajare, Radu Taşcă scrie la Pecica despre posibilitatea unui câştig bun la Cernavodă. In urma scrisorii sale vin la Cernavodă cinci credincioşi baptişti din Pecica. Ajunşi la Crenavodă, Aceştia au deschis o biserică creştină baptistă. Cei 7 credincioşi baptişti din Transilvania au format deci prima biserică creştină baptistă română din județul Constanța, având chiar un locaş propriu de rugăciune. Biserica din Cernavodă a crescut şi în scurtă vreme a ajuns la 30 de membri. În anul 1902, mama fr. Taşcă, Cristina Taşcă, care şi- a însoțit fiii în Cernavodă, a întreprins o misiune la Arabagii. Acolo ea a mărturisit Cuvântul Domnului în casa unuia Petre Crişan. Tot acolo au plecat frații Taşcă însoțiți de Maxa Comloşan căutând de lucru în sat, dar cu scopul de a predica Evanghelia. Astfel în 1902 s-a deschis biserica din Arabagii, în locuința lui Petre Crişan. Au lucrat în linişte toată vara, dar în octombrie toți cei ce participaseră la serviciile divine au fost chemați de primar şi notar, anchetați şi amenințați că li se vor lua pământurile, iar cei ce veniseră din Cernavodă, adică baptiştii transilvăneni au fost arestați şi duşi pentru cercetări. Totuşi sămânța Cuvântului Evangheliei aruncată în Arabagii a adus rod, iar în 1903 au primit credința creştină baptistă cinci suflete printre care şi Ana N. Baban.

În anul 1909 la 9 mai s-a oficiat al doilea botez, de cel care oficiase primul botez, adică de către fr. Mihai Munteanu din Transilvania. Botezul s-a oficiat în apele Dunării în dreptul comunei Rasova. Printre cei botezați amintim pe: Dumitru Baban- bătrânul, Nicolae Baban, Ana Baban şi Ştefan Baban. Lucrarea de răspândire a Evangheliei ia amploare în Dobrogea. Apar biserici baptiste în Jegălia – jud. Călăraşi, Feteşti- jud. Ialomița, Viişoara – jud. Constanța.

La sfârşitul anului 1919, după întregirea României, se găseau în Dobrogea 2 cercuri bisericeşti baptiste germane şi anume: biserica din Cataloi, cu alte 3 biserici filiale şi biserica din Cogealac, tot cu alte 3 biserici filiale. Baptiştii români aveau 4 biserici baptiste şi anume: Biserica din Arabagii cu 19 membri. A doua biserică română a fost în Caceamac, a treia în Caramat şi a patra în Cernavodă. Mai erau câțiva români în Chioseler şi în Cobadin, dar ei participau la bisericile germane şi mult mai târziu s- au constituit în biserici româneşti. În total erau 77 de baptişti români şi 140 de baptişti germani.

2. Istoria Bisericii Creştine Baptiste „Sfânta Treime” din Constanța

În anul 1921, la deschiderea Seminarului Teologic Baptist în Buteni – jud. Arad, a fost trimis la seminar un tânăr dobrogean, Dumitru Baban. Imediat ce seminarul a fost mutat la Bucureşti, în noiembrie 1921, seminaristul Dumitru Baban a fost îndemnat să înceapă o lucrare în oraşul Constanța, pentru că din 1920 conducerea Uniunii Creştine Baptiste din România considera oraşul Constanța ca un centru potențial foarte important pentru lucrarea din Dobrogea. (Baban Dumitru s-a născut în 1896 în satul Arabagii – astăzi, Hațeg – com. Abrud, jud. Constanța, ca fiu al fam. Baban – Niculae şi Ana –; Niculae fiind presbiterul bisericii din această localitate. S-a întors la Domnul în tinerețe, fiind botezat la Bucureşti de Constantin Adorian în 17 mai 1917; iar atunci când s-a înființat seminarul baptist în 1921 el era printre cei 7 seminarişti înscrişi în anul I. El s-a căsătorit cu o soră germană, Cristina, din Cogealac). Astfel, seminaristul Dumitru Baban pleca sâmbătă la Constanța şi, aici într-o cameră mobilată, închiriată în acest scop, aduna la rugăciune şi cercetare a Bibliei pe soții Serac (el, un credincios din Transilvania, căsătorit cu o credincioasă din com. Valu lui Traian) şi pe Alexandrina Butoi. În monografia lui Dumitru Baban mai este menționat numele unei alte credincioase, Maria Nadolenco. Aceştia au fost primii membri ai bisericii baptiste din Constanța.

Conform Matei 18:20, potrivit căruia un grup de două sau trei persoane care este adunat în Numele Domnului Isus Cristos este suficient pentru a forma o biserică locală pentru că Însuşi Isus Cristos este prezent acolo, se poate spune că anul 1922, anul începerii acestor adunări, este anul când ia ființă, înaintea lui Dumnezeu, Biserica Creştină Baptistă din Constanța. De la grupul de patru credincioşi, adică soții Serac, Alexandrina Butoi şi Maria Nadolenco, care au fost adunați de Dumitru Baban, biserica a crescut în fiecare duminică şi multe suflete se adunau la ascultarea Evangheliei. Nu după mult timp, s-au mai mutat în Constanța soții Ursuța Alexandru, care veneau din Bihor şi Nicolae Taşcă din Pecica, jud Arad. Prima convertită şi botezată a bisericii din Constanța a fost Paraschiva Duşa, căsătorită mai târziu cu fratele Marin Magadaş. Când aceşti credincioşi baptişti, alături de alți vecini ai acestora şi de alte persoane întâlnite în mod întâmplător şi invitate la adunările lor, au constituit un grup mai mare de credincioşi, ei au început să țină servicii divine obişnuite. La numărul credincioşilor s-au adăugat alții şi alții, încât au fost nevoiți să închirieze o sală mai mare. S-a găsit o sală disponibilă în casa familiei Frumosu, de pe strada Dumbrava Roşie 36 pe care au mobilat-o cu scaune şi o măsuță.

La 6 aprilie 1924 a avut loc inaugurarea noului local de rugăciune al bisericii din Constanța, la adresa menționată. În acelaşi an, 1924, Dumitru Baban a fost ordinat la Bucureşti ca păstor al Bisericii Creştine Baptiste din Constanța. Comisia de ordinare era compusă din frații: Constantin Adorian, Radu Taşcă, Atanasie Pascu, Ioan Țirban şi M. Vicaş. Biserica din Constanța a avut relații bune şi frățeşti cu bisericile germane din zonă. Astfel la 27 iunie 1924, Dumitru Baban şi cu păstorul german Marton Isler au ținut la Mamaia un botez cu 43 suflete. Un alt botez a fost ținut de D. Baban în 17 august 1924 cu 5 suflete, iar un altul cu 8 convertiți a fost Ńinut în 2 noiembrie 1924. Biserica din Constanța a crescut continuu şi a ajuns să fie cunoscută şi bine apreciată de opinia publică. Astfel, Dr. N. Ionescu, care locuia aproape de biserică s-a oferit să dea consultații medicale gratuite credincioşilor baptişti, care veneau la odihnă în Constanța, cu recomandarea păstorului D. Baban. Biserica se bucura de progres şi de pace.

Printr-o hotărâre a conducerii Cercului România Veche în 1925, Dobrogea a fost împărțită în două cercuri bisericeşti cu doi păstori: cercul Constanța, unde a fost mutat Jean Stăneschi şi cercul Cogealac, unde a fost mutat Dumitru Baban, cu bisericile aparținătoare acestora. În acest scop, la 14 noiembrie 1926 fratele Jean Staneschi a fost ordinat ca păstor de o comisie compusă din C. Adorian, I. R. Socaciu, Simion Voia şi Ioan Branea. Sub pastoratul său, sediul bisericii a fost mutat pe strada Mircea (vis-a vis de Liceul Mircea cel Bătrân), dar în 1928 biserica se mută din nou, cu chirie, la adresa veche (str. Dumbrava Roşie 36). Jean Stăneschi a păstorit un timp scurt biserica din Constanța, plecând de aici în anul 1928. Imediat, biserica l-a rechemat pe Dumitru Baban, ca păstor al ei şi el s-a stabilit în Constanța. Dumitru Baban a condus lucrarea din toată Dobrogea, unificând cele două cercuri bisericeşti. În 1930, biserica s-a mutat pe strada Vasile Lupu nr. 8, iar în 1935 s-a hotărât construirea unui locaş de cult propriu. În acest scop s-a cumpărat un teren viran pe strada Marechal Joffre (astăzi „Luminişului”) nr.6. La această adresă s-a construit o frumoasă casă de rugăciune, care a fost terminată în ianuarie 1937. Înainte de terminarea lucrărilor de zidire a bisericii, credincioşii au început să se adune la demisolul noii clădiri, aflate în construcție. După terminarea clădirii în ianuarie 1937 s-a oficiat inaugurarea noului locaş de cult creştin baptist. S-a organizat deasemenea şi un serviciu inaugural în cadrul Comunității Bisericeşti Baptiste Române din Constanța, în 11 – 12 sept. 1937. Zidirea casei de rugăciune s-a făcut prin truda tuturor credincioşilor baptişti, câți erau la acea vreme în Constanța. Prin aşezarea ei în capitala Dobrogei, biserica din Constanța a ajuns izvorul de inspirație şi de îndrumare a celorlalte biserici baptiste din întreaga regiune.

În 1933 s-a format Comunitatea Bisericească Baptistă Română din Constanța cu sediul inițial în acest oraş, str. Vasile Lupu nr. 8 – sediul de atunci al bisericii din Constanța. Biserica din Constanța a reprezentat toate celelalte biserici din Comunitate (cele din jud. Constanța, Tulcea, Caliacra şi Durostor, ultimele două fiind din Bulgaria de astăzi; din 1958 s-au afiliat Comunității şi biserici din jud. GalaŃi şi Brăila).

Lucrarea spirituală a bisericii, deşi în condiții dificile inerente oricărui început, cauzate de mulți factori, a progresat. Mutată în noua sa casă de rugăciune, biserica a crescut numeric. Conform proceselor verbale existente în arhiva bisericii, întocmite cu ocazia întrunirilor frățeşti, numărul membrilor bisericii a crescut de la 4, în 1922, la aprox. 20 în 1928, la 25 în 1930, la 54 în 1933, la 83 în 1938. In anul 1948, anul eliberării lui Dumitru Baban din funcția de păstor al bisericii din Constanța, numărul membrilor a scăzut la 62, iar în 1950 este consemnat un număr de 70 membri; aceasta şi pentru faptul că unii dintre membri au plecat în a doua biserică baptistă din Constanța, deschisă în cartierul „Viile Noi”, care mai târziu s-a mutat în cartierul „Km. 4” pe str. Nehoiului nr. 39 (Biserica nr. 2 ).

Alături de Dumitru Baban s-au ridicat mai mulți slujitori spirituali în biserică, devenind – unii din aceştia – membri în comitet. Dintre aceştia menționăm pe: fam. Nicolae Groza, Petre Blaj, fam. Ghe. Croitoru – care a slujit în biserică peste 40 de ani, din 1927 – ,Tudor şi Victor Iaru, fam. Jucov Serghei, fam. Prodromos Kiorpelidis – o familie de greci, Iulian Luțcanov, fam. Andrei Truppu – el activând ca şi diacon, Rainhard Fandrich, fam. Pimen Polesciuc, fam Alex. Ursuța, fam. Marin Magadaş, fam. Andruşa Sezonov – el fiind şi dirijor de cor, fam. Vasile Florea, fam. Ion Gheorghiu, Iacob Koch, fam. Grigore Piciriță, fam. Manole Cartacai – el lucrând şi ca diacon, dar şi ca uşier, fiind un fel de gospodar al bisericii – , fam. Nicolae Baban – fratele lui Dumitru (el care a înființat orchestra bisericii) – , fam. Chirilă Serț, fam. Nicolae Pălăncian, fam. Adam Lisenco, fam. Dan Vasiloglu, fam. Ghe. Marici. Cât a fost în serviciul militar, între anii 1937 – 1939, a slujit în biserica din Constanța ca evanghelist şi Alexa Popovici, personalitate cunoscută în lucrarea baptistă din România. El a fost un ajutor de preț pentru păstor. Toți aceştia, dar şi alții, au slujit în biserică după măsura darului harului lui Dumnezeu.

După ce Dumitru Baban nu a mai fost păstorul bisericii, păstorirea acesteia a fost încredințată mai multor frați presbiteri. Astfel în 1948 au fost ordinați ca diaconi doi frați din comitet: Ion Gheorghiu şi Andrei Truppu. În 1949 a fost ales păstor Ştefan Dumitru, care a păstorit Biserica din Jegălia – jud. Ialomița. El urma să fie păstor alături de întregul comitet. Dumitru Ştefan s-a născut în Jegălia, jud. Ialomița, în 26 oct. 1913.

Extras din manuscrisul “Istoria bisericii baptiste în Dobrogea- 90 de ani” – pastor Ghiță Marian

Cronologic, pastorii bisericii baptiste Sf. Treime” din Constanta au fost:

Dumitru Baban – păstor din 1922 – până în 20 febr. 1949 (ordinat păstor în 1924)

Jean Staneschi – păstor din 14 nov. 1926 – până în 1928 (Dumitru Baban și Jean Staneschi au fost pastori in Constanta, dar in două cercuri pastorale distincte, dar în 1928 cele două cercuri bisericești au fost unite de Dumitru Baban).

Din 1948 biserica a fost păstorită de un grup de pastori: Ioan Gheorghiu, și Andrei Truppu (din 1948);

Oniga Gheorghe (din 1950);

Calimarea Marin (1951-1952);

Dumitru Stefan (febr. 1949 –1 nov. 1965)

Daduica Ioan – păstor 1965 – aug. 1985 (ordinat ca pastor în 26 iun. 1966)

Dorin Hnatiuc – păstor aug. 1985 – sept. 1995

Marian Ghita – păstor sept. 1992 – prezent (în 1992-1995 – pastor secund alături de D.Hnatiuc)

Claudiu Fechete – păstor iul. 1998 – iun. 2009 (ordinat în 1999; păstor alături de M. Ghita)

Emauel Grozea – păstor 1 aug. 2004 – prezent (ordinat în iun. 2006; în perioada 2004–2009 păstor alături de M. Ghita si C. Fechete; în prezent, este păstor alături de Marian Ghita.


Asociatia Bisericilor Crestine Baptiste din SUA si Canada la congresul 100

$
0
0
Asociatia Bisericilor Crestine Baptiste Romane din SUA si Canada organizeaza, in perioada 31 august-2 septembrie, cel de-al 100-lea Congres. Congresul va avea loc la Cleveland, iar tema acestuia va fi: “Marturisind lucrarile lui Dumnezeu in fiecare generatie” (Ps.78:3-4).
Printre vorbitori se numara pastorii: Ioan Brisc, Florin Filip, Sorin Sabou, Sebi Rusu, Viorel Clintoc, George Dancea, Liviu Tiplea, Dan Paul, Daniel Branzei, Radu Stir si Valentin Popovici.
Uniunea Baptista din Romania va fi reprezentata la acest eveniment de pastorul Otniel Bunaciu (presedinte), iar Institutul Teologic Baptist din Bucuresti va fi reprezentat de Daniel Maris (rector).

Olimpiada biblica

$
0
0

Într-o zi însorită de august, în mijlocul creaţiei lui Dumnezeu, într-un loc minunat, la Dunavăţu de Jos, în frumoasa Deltă a Dunării, la Tabăra creştina “Raza Soarelui” au sosit 32 de copii din toate zonele ţării. Acestia au fost  însoţiţi de învăţătorii lor şi pregătiţi ca în săptămâna 13-18  august să susţină faza naţională a concursului Olimpiadei Biblice din 2012. Concursul este organizat de către Departamentul  Invatatorilor de Scoala Duminicala  pentru  copii al Uniunii Bisericilor Creştine Baptiste din România, ajuns deja la a unsprezecea ediţie.

                În ziua de miercuri, cu multe emoţii, copiii au susţinut testul cunoştinţelor biblice. Anul acesta au avut de citit Genesa, Deuteronomul, Psalmul 119, Eclesiastul, Ioel, Matei, 2 Corinteni, 1 şi 2 Petru, iar de  studiat Genesa, Psalmul 119 şi Matei.
                Odată descatuşaţi de povara concursului, copii şi învăţători, am petrecut clipe de neuitat,  atât prin activităţile din tabăra ( inchinare, rugăciune, jocuri, părtăşie ), dar mai ales prin ineditele momente petrecute în Delta Dunării ( excursia cu şalupele la Marea Neagră, vâslitul pe canalele Deltei, pescuitul )
                Copiii s-au bucurat să vadă că osteneala lor n-a fost zadarnică, fiind recompensaţi substanţial pentru straduinţa lor de a învăţa Cuvântul lui Dumnezeu. Cei mai buni dintre ei au fost:

clasele 2-4
loc
Nume
Biserica
Comunitatea
1
TIMOFTI ELISABETA
FALTICENI
SUCEAVA
2
MARUSCA TITUS
NR 11 CLUJ NAPOCA
CLUJ
3
CIURAS DANIELA
EMANUEL TIMISOARA
TIMISOARA
4
CIRSTESCU ANDREEA
BIRCII SCORNICESTI
OLTENIA
5
BIRTAR IOAN MIHAI
BIS. BAPT. ROMANA BRASOV.
SIBIU
cl 5-6
loc
Nume
Biserica
Comunitatea
1
ONUTE VANESA
MARANATA HUNEDOARA
HUNEDOARA
2
MURESAN PATRICIA
NR 11 CLUJ NAPOCA
CLUJ
3
MIHAIU FILIP ANDREAS
MARANATHA NAVODARI
CONSTANTA
4
PANDELEA NAOMI LAVINIA
EMANUEL VALEA BOUREI
SUCEAVA
5
STEFAN ANA DEBORA
BIRCII SCORNICESTI
OLTENIA
clasele 7-8
loc
Nume
Biserica
Comunitatea
1
CIUPE SARON
MARANATA HUNEDOARA
HUNEDOARA
2
FRUNZA STEFAN
IASI
SUCEAVA
3
GAVRILOVICI ESTERA
SF TREIME CARANSEBES
CARAS SEVERIN
4
MARUSCA TABITA CORA
NR. 11 CLUJ NAPOCA
CLUJ
5
CIOCU FLAVIUS
EMANUEL TIMISOARA
TIMISOARA
 
                Pentru aceştia si pentru alţi copii munca nu s-a terminat. Ei s-au hotărât să înceapă chiar de acum să citească şi să studieze cărţile pentru noua ediţie a Olimpiadei. Acestea sunt:
                                    De studiat:  Exodul, Marcu, 1Corinteni.
      De citit: Ieremia, Plangerile lui Ieremia, Obadia, Hagai, Efeseni;
                Rugăciunea noastră este să vedem tot mai mulţi copii implicaţi în citirea si studierea Cuvântului lui Dumnezeu, Olimpiada biblică dorind să fie o unealtă în acest sens.
                Mulţumim Bisericilor, Comunităţilor şi persoanelor care au sprijinit financiar cheltuielile copiilor legate de transport, cazare, precum şi a premiilor substanţiale.
                Mulţumim Domnului pentru săptămâna petecută în prezenţa Lui, pentru dorinţa copiilor de a studia Cuvântul lui Dumnezeu, precum si pentru dedicarea părinţilor şi învăţătorilor care i-au pregătit.
 
Coordonator Departament
Vio Tîrziu

 

Mesajul Presedintelui UBR pentru participantii la Congresul Asociatiei Baptiste din SUA si Canada

$
0
0

Catre,

Congresul Aniversar al Asociației Bisericilor Baptiste Române din SUA și Canada

 

 

Iubiți frați și surori în Domnul Isus Hristos,

 

Primți salutul bisericilor din Uniunea Baptistă din România cu ocazia acestei aniversări semnificative. Mulțumesc conduceriii Asociației pentru invitația făcută de a participa la Congres în numele Uniunii Baptiste din România. Regret faptul că din motive independente de voința mea acest lucru nu este posibil. L-am delegat pe fratele Daniel Mariș, Rectorul Institutului Teologic Baptist din București să mă reprezinte cu această ocazie.

În numele fraților și surorilor din țară doresc să vă mulțumesc pentru părtășia și colaborarea care leagă Asociația de Uniune în multe feluri. De-a lungul anilor Dumnezeu a binecuvântat această legătură și doresc să exprim prețuirea noastră pentru sprijinul pe care bisericile din Asociație l-au dat bisericilor din Uniune, proiectelor acestora, școlilor și multor păstori. Apreciez totodată colaborarea din ultimii ani spre încurajarea lucrării între românii baptiști care pentru o vreme s-au mutat în țări din Europa de vest.

Dincolo de legăturile pe care le avem unii cu alții ca români este legătura de credință în Domnul nostru Isus Hristos. Dorim ca la această aniversare să simțiți în mod deosebit prezența lui Dumnezeu și călăuzirea sa pe viitor. Întreaga lume se confruntă cu vremuri noi și cu situații care sunt în continuă schimbare. Din acest motiv pentru este nevoie să auzim mereu glasul Mântuitorului pentru a discerne direcția în care ne cheamă să-l urmăm și prețul pe care trebuie să fim gata să-l plătim.

Ne rugăm ca legăturile frățești dintre Asociație și Uniune să se dezvolte în continuare spre o mărturie cât mai bună pentru cauza Evangheliei în lumea întreagă așa cum afirmă și tema Congresului aniversar. Fie ca rugăciunea Mântuitorului pentru ucenicii săi să fie o realitate permanentă pentru toți cei care cheamă numele lui Isus Hristos ca Domn și Mântuitor.

9. Pentru ei Ma rog. Nu Ma rog pentru lume, ci pentru aceia pe care Mi i-ai dat Tu; pentru ca sunt ai Tai: – 10. tot ce este al Meu este al Tau, si ce este al Tau este al Meu – si Eu sunt proslavit in ei. 11. Eu nu mai sunt in lume, dar ei sunt in lume, si Eu vin la Tine. Sfinte Tata, pazeste, in Numele Tau, pe aceia pe care Mi i-ai dat, pentru ca ei sa fie una, cum suntem si Noi. 12. Cand eram cu ei in lume, ii pazeam Eu, in Numele Tau. Eu am pazit pe aceia pe care Mi i-ai dat; si niciunul din ei n-a pierit, afara de fiul pierzarii, ca sa se implineasca Scriptura. 13. Dar acum, Eu vin la Tine; si spun aceste lucruri, pe cand sunt inca in lume, pentru ca sa aiba in ei bucuria Mea deplina. 14. Le-am dat Cuvantul Tau; si lumea i-a urat, pentru ca ei nu sunt din lume, dupa cum Eu nu sunt din lume. 15. Nu Te rog sa-i iei din lume, ci sa-i pazesti de cel rau. 16. Ei nu sunt din lume, dupa cum nici Eu nu sunt din lume. 17. Sfinteste-i prin adevarul Tau: Cuvantul Tau este adevarul. 18. Cum M-ai trimis Tu pe Mine in lume, asa i-am trimis si Eu pe ei in lume. 19. Si Eu insumi Ma sfintesc pentru ei, ca si ei sa fie sfintiti prin adevar. 20. Si Ma rog nu numai pentru ei, ci si pentru cei ce vor crede in Mine prin cuvantul lor. 21. Ma rog ca toti sa fie una, cum Tu, Tata, esti in Mine, si Eu in Tine; ca si ei sa fie una in Noi, pentru ca lumea sa creada ca Tu M-ai trimis. (Evanghelia după Ioan 17:6-21)

 

 

Cu prețuire în Hristos,

 

Otniel Ioan Bunaciu

Președinte, Uniunea Bisericilor Creștine Baptiste din România


Seminarul teologic baptist international de la Praga se muta la Amsterdam

$
0
0

Seminarul Teologic Baptist Internațional (IBTS) din Praga se va muta la Amsterdam și va deveni Centrul Internațional de Studii și Cercetare Baptistă. Relocarea va avea loc cel mai probabil începând cu luna septembrie a anului 2014. Aceasta va fi recomandarea unanimă a Bordului de Conducere al Seminarului adresată Consiliului Federației Baptiste Europene care va avea loc în Elstal, Germania între 26-29 septembrie 2012. Consiliul are, în acest caz, decizia decisivă.

Propunerea este de a intra într-o nouă fază de parteneriat între VU University of Amsterdam, Uniunea Baptistă din Olanda și Seminarul Baptist din Olanda. În acest fel, Bordul de Conducere crede că IBTS va continua să se situeze în fruntea cercetării și a studiului baptist atât în Europa cât și pe plan mondial.

 Situația financiară globală a afectat veniturile Seminarului, iar povara menținerii întregii suite de clădiri din Praga a condus la o criză severă pentru IBTS începând cu 2008. Bordul de Conducere a încercat să abordeze această situație într-o manieră pozitivă și vizionară, luând în considerație câteva opțiuni care să asigure cea mai bună soluție pentru viitorul IBTS. Concluzia la care s-a ajuns a fost aceea că singura modalitate de a îndeplini dorința clară a baptiștilor europeni de a continua lucrarea Seminarului a fost de a redenumi instituția sub numele de Centrul Internațional de Studii și cercetare baptistă. Acest lucru presupune vinderea proprităților din Praga și mutarea într-o nouă locație care corespunde mai bine nevoilor curente ale IBTS și care să fie în cooperare cu o Uniune Baptistă locală, cu un seminar baptist și cu un nou context academic.

Una din bucuriile faptului de a fi credincios baptist este capacitatea de a conștientiza natura provizorie a tuturor instituțiilor și de a reclădi lucrurile în așa fel încât să se plieze pe situațiile aflate în continuă schimbare a comentat Președintele Bordului de Conducere, Dr. Ruth Gouldbourne: Este uluitor să Îl vedem pe Dumnezeu cum ne călăuzește într-un loc nou pentru a ne bucura de credința acelei comunități, de a vedea cum Dumnezeu deschide căi noi și echipează oamenii.

În Amsterdam, IBTS va fi relocat în Baptist House, care este clădirea unei biserici baptiste în partea de sud a Amsterdamului care nu mai are nevoie de tot spațiul pentru credincioșii care se închină acolo. Baptist House va fi folosită de IBTS (inclusiv librăria specială de cărți și jurnale baptiste și anabaptiste), de către Uniunea Baptistă din Olanda care își va muta birourile în Amsterdam și va găzdui, de asemenea, birourile Federației Europene Baptiste. Lucrarea de renovare și de extindere a clădirii bisericii va fi făcută de Uniunea Baptistă din Olanda. Baptist House va oferi un cadu propice pentru continuarea puternicei comuniuni și a ethosului IBTS care este privit ca unul dintre punctele forte ale stafului și ale studenților angrenați în procesul educațional. Studenții vor fi găzduiți în hotelurile locale când vor vizita Baptist House sau în timpul săptămânilor de cercetare.

Noul centru de studii și cercetare a fost invitat să devină o instituție componentă a Departamentului de Teologie al VU University of Amsterdam care este situată foarte aproape de Baptist House. Universitatea a fost fondată de calviniștii olandezi și este în prezent o Universitate publică foarte mare care caută să păstreze un ethos creștin. Facultatea de Teologie este una dintre cele mai mari din Europa și deja numeroase seminarii, inclusiv, cel al menoniților olandezi și seminarul baptist au fost invitate să devina parte a acestei facultăți. Acest fapt va oferi oportunitatea de a împărtăși resursele academice și practice alături de înaltele distincții oferite VU University.

Noul Centru de studii se va concentra pe nivelul studiilor doctorale baptiste, pe misiune și teologie practică. Vor fi de asemenea posibile și studii la nivel de master, iar în unele cazuri vor fi folosite resursele comune ale celor două instituții.

Atât Bordul de Conducere al IBTS cât și cel al Facultății de Teologie din cadrul VU University privesc cu entuziasm la dezvoltarea academică ce devine posibilă în urma strânsei cooperări. Rectorul actual al IBTS al cărui mandat se încheie în 2013 are convingerea că opțiunea actuală și faptul că se va lucra într-un context teologic și academic mai larg deschide noi posibilități pentru programele doctorale și cele de cercetare.

Cu toții am îndrăgit condițiile din Praga dar în noul context economic, cu clădirile vechi, cu scăderea veniturilor din donații și cu costuri tot mai mari față de cele precedente în Republica Cehă, acest fapt reprezintă o modalitate creativă de a continua să păstrăm educația baptistă prin intermediul EBF și dincolo de un centru de excelență și cercetare se va continua și munca academică la nivel de doctorat și master într-o universitate de top din Uniunea Europeană.

Cel de-al doilea partener cheie este Uniunea Baptistă din Olanda care își va muta birourile în Amsterdam și vor administra Baptist House. Va exista o strânsă colaborare la nivel practic și administrativ. Secretarul general al Uniunii Baptiste din Olanda Albrecht Boerrigter spune: “Deși ‘construirea’ Baptist House alături de parteneri diferiți va avea propria dinamică și propriile provocări, Uniune Baptistă privește cu speranță la această viitoare cooperare unică. Uniunea Baptistă este într-o perioadă de tranziție. Unul din lucrurile pe care le-am văzut foarte clar în timpul aniversării celor 400 de ani de existență a mișcării baptiste au fost avantajele unei integrări mult mai ample în cadrul familiei baptiste. Privim la acest parteneriat viitor și credem că va fi o colaborare rodnică.”

Rectorul Seminarului Baptist Olandez, Teun van der Leer, adaugă: “Stafful și studenții seminarului nostru sunt bucuroși de sosirea IBTS și vor căuta să interacționeze cu stafful și studenții IBTS. Credem că experiența IBTS va îmbogăți sistemul educațional și de cercetare de la seminarul nostru precum și pe cel de la VU University. Credem de asemenea că această cooperare și schimb de experiență dintre cei trei parteneri va fi valoros nu doar din punct de vedere educațional ci și pentru bisericile baptiste din Olanda.

Propunerea a fost considerată binevenită și de către Secretarul general al EBF sub a cărui coordonare se află IBTS, domnul Tony Peck: “Am văzut beneficiile de primă mână pentru uniunile din cadrul EBF a ceea ce oferă IBTS în context internațional, lucru care încurajează nu doar învățământul academic ci ajută și la o înțelegere mai profundă cu privire la ceea ce face Dumnezeu în bisericile și uniunile noastre. Ne pare său că nu este posibil să continuăm IBTS în Praga. Dar văd câteva posibilități extraordinare pe viitor care se vor dezvolta prin parteneriatul din Amsterdam, acolo unde baptiștii au început acum 400 de ani și unde provocările misionare majore și oportunitățile unei Europe contemporane sunt chiar la ușă.”

IBTS a fost localizat în Praga din 1997 după ce timp de 50 de ani s-a aflat la Rüschlikon, Elveția unde a fost findat în 1948 de Foreign Mission Board of Southern Baptist Convention pentru a oferi un înalt nivel de educație pentru pastorii din Europa răvășită de război. Seminarul a trecut sub tutela EBF în 1989 și este în prezent deținut în întregime de această organizație. Ulterior a fost relocat în Praga pentru a putea oferi grade educaționale superioare pentru învățătorii de seminarii și liderii uniunilor baptiste, Instituția de învățământ a fost validată de University of Wales și de Ministerul ceh al educației. În timpul acestei perioade reputația academică internațională a crescut gradual, iar în anul 2000 a început programul doctoral care până în prezent a oferit titluri academice de doctor în teologie pentru optsprezece persoane. În prezent IBTS are circa 120 de studenți care studiață pentru obținerea titlurilor academice în studii ababaptiste și baptiste și teologie aplicată.

 

Ruben Ologeanu

Congresul Uniunii Baptiste din Ucraina

$
0
0

Baptiștii din Ucraina intenționează să planteze o biserică în fiecare oraș care are mai mult de 5000 de locuitori. Această strategie a fost prezentată la cel de-al patrulea congres al Uniunii Baptiste din Ucraina care s-a desfășurat între 16-19 august în partea de vest a Ucrainei, în orașul Lviv. Mesajul prezentat a avut ca temă necesitatea de a trasa nio cărări cu scopul de a ajunge la populație cu vestea bună. Au fost prezenți peste 4000 de participanți, iar alături de aceștia circa 10 000 au urmărit programul pe internet.

În prezent există 2500 de biserici baptiste în Ucraina care au circa 130 000 de membri. Între orașele cu peste 5000 de locuitori există 131 care nu au o biserică baptistă. Din 1990 și până în prezent au fost înființate 150 de biserici. Concluzia întâlnirilor a fost aceea că evanghelizarea contemporană poate și trebuie să fie extinsă, inclusiv la nivel de grupuri. De asemenea, s-a menționat că baptiștii din Ucraina sunt implicați și în misiunea externă. În ultimii 20 de ani, peste 500 de misionari au fost trimiși peste hotare, în special în țările din Asia centrală cum ar fi Kazahstan, Kârgâstan, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Azerbaijan și Turcia, alături de Egipt și Portugalia. În aceste ultime două țări au fost trimiși misionari, în special pentru concetățenii care se află acolo.

Vorbitorii la Congres au fost Hans Guderian – Președintele Federației Baptiste Europene, Vitaly Korchevskiy din partea Slavic Gospel Association, Alexei Smirnov, Președintele Uniunii Baptiste din Rusia și Președintele Uniunii Baptiste din Ucraina, Vyacheslav Nesteruk. Toți vorbitorii au subliniat importanța evanghelizării. Datorită secularizării tot mai accentuate, oamenii devin mai puțin interesați de evanghelie, iar consecințele în plan spiritual nu pot fi decât fatale.

Congresul nu a fost doar un prilej de prezentare a strategiilor de viitor și a rapoartelor cu privire la activitatea desfășurată până în prezent, ci și o oportunitate de a avea o părtăși autentică între credincioșii locali și invitații lor din afara granițelor.

Baptiștii reacționează în urma dezastrelor provocate de Uraganul Isaac

$
0
0

La sfârșitul lunii august 2012, un uragan a traversat unele secțiuni ale Caraibelor și ale Statelor Unite determinând numeroase dezastre. Uraganul Isaac, cum a fost denumit, a provocat cel puțin 19 decese și circa șase dispariții printre populația caraibeană, iar numeroase ferme au fost distruse si animalele ucise. Câteva biserici și alte proprietăți din Haiti au fost deteriorate, iar unii membri baptiști au rămas fără locuințe.

Organizația NABF (The North American Baptist Fellowship), una din corporațiile Alianței Mondiale Baptiste,  a întreprins acțiuni pentru a aduce asistență americanilor care au suferit în urma efectelor furtunii. De asemenea, CBF (The Cooperative Baptist Fellowship), un partener al NABF, a făcut apeluri pentru a obține ajutor adecvat în scopul redresării acestor situații.

Peste 85 000 de portii de hrana pentru cei afectati de uraganul Isaac

$
0
0

După ce uraganul Isaac a lovit puternic coastele Statelor Unite în data de 4 septembrie, SBDR (Southern Baptist Disaster Relief), departamentul baptist de ajutorare în caz de dezastre, a început să întreprindă acțiuni de hrănire a victimelor în nouă locuri din statele Louisiana și Mississippi, pregătind 83,500 de porții de mâncare pentru a le livra sinistraților.

Mare parte a acestei acțiuni  se desfășoară în orașul New Orleans, din statul Louisiana, unde aproape 100.000 de oameni nu au energie electrică.  În alte zone, cum ar fi regiunile Plaquemines, St.John the Baptist și Jefferson, ploaia cauzată de uragan a dus la inundații puternice și la deteriorarea locuințelor.

Unitățile de hrănire a SBDR mai pregătesc mâncare și pentru alte orașe. Dacă va fi necesar bucătăriile celor șase Convenții Baptiste au capacitatea de a pregăti până la 225.000 de mese pe zi în Louisiana și Mississippi.

După gătirea și împachetarea hrănii de către voluntarii SBDR, aceasta este livrată victimelor inundațiilor de către Crucea Roșie din America și de către Armata Salvării.


Pastorul iranian Nadarkhani a fost eliberat

$
0
0

Pastorul iranian Youcef Nadarkhani a fost achitat după mai bine de 1000 de zile de detenție. Pastorul a fost închis sub acuzația de apostazie, fapt care a atras atenția comunității internaționale și care a generat o întreagă mișcare de protest la adresa regimului iranian. Pedeapsa pentru apostazie în Iran este moartea și a fost acuzația principală adusă pastorului Nadarkhani pentru simplul fapt că este creștin.

Christian Solidarity Worldwide (CSW) a raportat faptul că sâmbătă, 8 septembrie, Nadarkhani a fost eliberat după ce a fost reținut din 2009. Deși acuzația de apostazie a fost înlăturată, pastorul a fost găsit vinovat de evanghelizarea musulmanilor, motiv pentru care a primit o pedeapsă cu executare de trei ani. Datorită faptului că Yousuf Nadarkhani a petrecut deja acești trei ani în închisoare, el a fost eliberat.

Apostazia, acuzația adusă inițial, presupune părăsirea religiei islamice și îmbrățișarea unei alte religii, în cazul de față creștinismul. Cu toate acestea, Nadarkhani a declarat atunci când a avut ocazia că nu a fost niciodată musulman.

Imaginea cu Nadarkhani în libertate alături de familia sa, a făcut deja înconjorul lumii și a fost făcută publică de  Jordan Sekulow, directorul executiv al American Center for Law and Justice (ACLJ), care a urmărit îndeaproape cazul. Alături de ACLJ, a semnalat evenimentul și Departamentul de Stat al Guvernului american prin intermediul purtătorului de cuvânt Victoria Nuland: “Acest lucru vine după ce aproape trei ani de hărțuire în care el a fost pus în fața pedepsei cu moartea în urma acuzațiilor de apostazie, fapt care este în contradicție cu obligațiile asumate de Iran de respectare a drepturilor omului.”

 

Invitatia la Conferinta Pan-Europeana a baptistilor romani din Diaspora europeana

$
0
0

Departamentul de misiune al Uniunii Bisericilor Creştine Baptiste din Romania are deosebita bucurie de a vă invita din nou la conferinţa Bisericilor Creştine Baptiste din Diaspora Europeană care de data aceasta va avea titlul:

”Evanghelizarea – credința transpusă în practică”

Consolidarea Mărturiei Baptiștilor Români din Diaspora Europeană

Evenimentul va avea loc începând cu data de vineri 19 Octombrie 2012, ora 19.00 şi va dura până duminica 21 Octombrie 2012, ora 13.

Lucrările conferinţei vor fi găzduite de Biserica Baptistă Română ”Speranța și Harul” din Londra, Anglia. Pentru alte detalii puteti accesa pagina confeintei: http://www.speranta-har.org.uk/Conferinte.html sau a baptistilor romani din diaspora: www.eurobaptisti.eu.

Descarcă invitația și află informații suplimentare accesând linkul alăturat Invitatie, Londra 2012

Cina Domnului: cine poate participa?

$
0
0

Majoritatea bisericilor baptiste din Conventia de Sud permit  tuturor persoanelor care și-au manifestat credința în Isus Hristos să participe la Cina Domnului, afirmă un studiu de piață al LifeWay Research. Același studiu a arătat că 57% din bisericile Convenției Baptiste de Sud celebrează Cina Domnului trimestrial. 

Există elemente distinctive denominaționale evidente cu privire la modul în care Cina Domnului se ia, a spus Scott McConnell, director al LifeWay Research. “Am căutat să sondăm două întrebări cu privire la modul în care baptiștii din Convenția de Sud amintesc despre moartea și învierea Domnului: cine poate participa -și au fost listate cinci opțiuni distincte- și frecvența cu care are loc.”

Cercetarea a revelat faptul că din 1066 de pastori, 96% din bisericile pe care le păstoresc permit persoanelor care nu sunt membri ai bisericii locale respective să participe la Cina Domnului. Doar 4% permit participarea doar pentru membrii locali.

Conform cercetării depiață, 52% dintre bisericile Convenției Baptiste de Sud oferă Cina Domnului “oricărei persoane care și-a manifestat credința în Isus Hristos”, 35% afirmă că poate participa “orice persoană care a fost botezată”, iar pentru 5% Cina este pentru oricine dorește să participe în timp ce 4% nu specifică nicio condiție pentru participare.

“O singură întrebare nu poate reda toate nuanțele care reflectă permisiunea bisericilor cu privire la cei care participă. Există multe fraze descriptive pe care oamenii le preferă”, a afirmat McConnell. “În orice caz, opțiunile oferite abordează puncte cheie menționate în Baptist Faith and Message precum botezul credinciosului și membralitatea în biserică. Azi, multe biserici baptiste din Convenția de Sud își nuanțează răspunsul din diferite moduri, dar acest studiu oferă o imagine utilă a opțiunilor pe care pastorii SBC le au atunci când trebuie să aleagă între diferite alternative.

“În mod evident această cercetare arată diferența dintre credința exprimată în Baptist Faith and Message și practicile legate de Cina Domnului din multe biserici baptiste din SBC” a spus McConnell.

Articolul VII al Baptist Faith and Message 2000 indică botezul ca fiind “condiția pentrru privilegiile membralității în biserică și pentru Cina Domnului.” Același articol spune că Cina Domnului este pentru “membrii bisericii.”

De asemenea, cu privire la frecvența cu care este celebrată Cina Domnului, pentru aproape 60% dintre biserici acest lucrur are loc trimestrial, 18% lunar, 15% între 5-10 ori pe an, 8% mai puțin de patru ori pe an, iar 1% săptămânal.

Studiul a avut loc între 1 Aprilie și 11 Mai 2012 și a fost trimis pastorilor prin email, existând totodată opțiunea ca el să fie completat și online. Lista a fost aleasă întâmplător dintr-o listă stabilă a bisericilor din Convenția Baptistă de Sud. Marja de eroare nu depășește +/- 3%.

Ruben Ologeanu 

Sursa

Conferinta de Misiune organizata de Comunitatea de Cluj

$
0
0

Invitatie la Conferinta de Misiune organizata pentru Comunitatea de Cluj:

Departamentul de Misiune al UBCBR vă invita la o serie de conferințe intre 1 – 5 Octombrie, cu tema: “Misiunea lui Dumnezeu este misiunea noastră.” Aceste conferinte sunt organizate pentru bisericilor baptiste din comunitatea de Cluj dar pot participa si alte biserici din regiune si sunt invitati păstorii, membrii din comitetele bisericilor, slujitori din biserică și a altor persoane interesate de misiune.

Accesează linkul alăturat pentru informații suplimentare: Invitatie conferinta de misiune

Intalnirea Departamentul pentru invatamant preuniversitar din cadrul UBR

$
0
0

Vineri, 28 septembrie 2012, ora 10.00 sunt convocaţi la Liceul Teologic Baptist “Alexa Popovici” Arad, str. dr. I. Suciu, nr. 3-7, reprezentanţi(directori şi reprezentanţi spirituali) ai  instituţiilor de învăţământ preuniversitar care funcţionează în cadrul Cultului Creştin Baptist.

 

     Ordinea de zi:

 

  1. Formarea bazei de date a instituţiilor de învăţământ preuniversitar din cadrul Cultului Creştin Baptist
  2. Dezbaterea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Departamentului pentru învăţământul preuniversitar
  3. Parteneriate între instituţiile de învăţământ baptiste
  4. Organizarea în anul şcolar 2012-2013 a: Festivalul “Soli Deo Gloria”, Campionatului de fotbal “Cupa prieteniei”, alte concursuri educative
  5. Organizarea Olimpiadei de religie şi a Concursului/Olimpiadei de discipline teologice teologice în anul şcolar 2012-2013
  6. Procedura de acordare a avizului Cultului Baptist
  7. Programe şcolare religie şi discipline teologice
  8. Planuri cadru pentru liceele teologice baptiste
  9. Diverse

  Solicităm ca fiecare instituţie de învăţământ din cadrul Cultului Creştin Baptist să completeze formularul privind datele instituţiei de învăţământ anexat prezentei, chiar în cazul neparticipării la şedinţa de lucru a departamentului.

   Vă rugăm să trimiteţi formularul şi să confirmaţi participarea la această şedinţă de lucru a departamentului la adresa de email saalexro@yahoo.com şi tel. 0741084301(Szucs Alex.), până în data de 24 septembrie 2012.

Descarcă FORMULARUL aici.
Viewing all 1366 articles
Browse latest View live