Quantcast
Channel: Creştinul Azi
Viewing all 1366 articles
Browse latest View live

UBR: Intalnirea comitetului executiv

$
0
0
Luni, 21 mai, ora 12, Comitetul Executiv al Uniunii Bisericilor Crestine Baptiste din Romania se intruneste in sedinta trimestriala la sediul Comunitatii Baptiste din Timisoara (str.Zavoi nr.12).
Din comitet fac parte fratii pastori: Otniel Bunaciu (presedinte), Ionel Tutac (secretar general), Paul Negrut, Viorel Candreanu, Ilie Tinco si Joszef Kovacs (vicepresedinti) si Ilie Milutin (secretar general adjunct).
Cu ocazia sedintei vor fi discutate probleme de ordin spiritual si administrativ privind activitatea Uniunii Baptiste.

Comunicat al Președintelui Uniunii Baptiste din România cu privire la alegerile din țara noastră

$
0
0

 “Dați, dar, cezarului ce este al cezarului, și lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu!”

Evanghelia după Matei 22:21

 


Comunicat al Președintelui Uniunii Baptiste din România cu privire la alegerile din țara noastră

 

Iubiți frați și surori, membri ai bisericilor baptiste din România,

Primiți salutul conducerii Uniunii Bisericilor Baptiste din Romania în numele Domnului nostru Isus Hristos cel înviat. Mântuitorul nostru ne cheamă sa fim “sarea pământului” și să dăm astfel “gust” comunităților în care trăim. El ne cheamă să fim “lumina lumii” pentru ca să luminăm înaintea oamenilor și aceștia să nu mai umble în întuneric (Evanghelia după Matei 5:13-16).

Având în vedere că se apropie perioada alegerilor locale este datoria noastră să ne rugăm ca Dumnezeu să împlinească voia Sa în țara noastră și în această privință. În calitate de cetățeni ai României suntem chemați să ne exercităm cu responsabilitate datoriile față de societatea în care ne-a așezat Dumnezeu. De aceea fiecare credincios este îndemnat să participe la alegeri așa cum îl îndeamnă conștiința. Deoarece suntem ucenici ai Mântuitorului cerem călăuzirea lui Dumnezeu și în această dimensiune a vieții sociale prin: cercetarea ideilor și a faptelor celor care doresc să fie cârmuitori, prin cercetarea Scripturii și a poruncilor Domnului Isus Hristos și aducând înaintea lui Dumnezeu în rugăciune nevoile din țara noastră.

Bisericile baptiste sunt locul unde credincioșii se adună să se închine și să se roage lui Dumnezeu. Ele nu se pot transforma în locuri unde se desfășoară activități electorale. 

Amvoanele bisericilor baptiste sunt locul de unde se proclamă Cuvântul lui Dumnezeu și valorile Împărăției sale. Ele nu pot fi folosite ca platforme pentru promovarea ideilor partidelor politice. 

În cadrul programelor divine ale bisericilor baptiste se desfășoară activități de învățare a Scripturii, de încurajare celor credincioși și de proclamare a Evangheliei mântuirii pentru toți cei care vor să vină la Dumnezeu cu pocăință și credință. Ele nu pot fi tranformate în întâlniri de promovare a unor personalități politice, aflate în campanie electorală.

Biserica este trupul lui Hristos, El este capul bisericii și singurul conducător al acesteia. De aceea, cei credincioși sunt chemați să înțeleagă că Dumnezeu în „nemărginita mărime a puterii Sale, după lucrarea puterii tăriei Lui, pe care a desfăşurat-o în Hristos, prin faptul că L-a înviat din morţi şi L-a pus să şadă la dreapta Sa, în locurile cereşti, mai presus de orice domnie, de orice stăpânire, de orice putere, de orice dregătorie şi de orice nume care se poate numi, nu numai în veacul acesta, ci şi în cel viitorEl I-a pus totul sub picioare și L-a dat căpetenie peste toate lucrurile, Bisericii, care este trupul Lui, plinătatea Celui ce îndeplinește totul în toți (Epistola către Efeseni 1:19-23)”.

Fie ca “înțelepciunea și priceperea duhovnicească” pentru care se roagă apostolul Pavel în Epistola către Coloseni 1:9 să fie o călăuză atât pentru păstori dar și pentru membrii bisericilor în așa fel ca mărturia bisericilor baptiste din România să fie una vie, curată și sfântă pentru ca răspândirea Evangheliei să fie întărită. “Şi pacea lui Dumnezeu, care întrece orice pricepere, vă va păzi inimile şi gândurile în Hristos Isus (Epistola către Filipeni 4:7)”.

Otniel Ioan Bunaciu

Președinte, Uniunea Bisericilor Baptiste din România

Detalii pentru admiterea la Institutul Teologic Baptist

$
0
0

Institutul Teologic Baptist din Bucureşti organizează concurs de admitere pentru domeniul: Teologie Baptistă Pastorală (program de licenţă, durata patru ani).

- program de licenţă pentru învățământul cu frecvență
– program de licenţă ID

Examenul de admitere va avea loc în sesiunile: iulie si septembrie.

Candidaţii se pot înscrie pentru concursul de admitere la Secretariatul facultăţii în perioada: 10-17 iulie și 10-17 septembrie 2012.

Probele pentru admitere – sesiunea de vară:

  • 18 iulie 2012: Probă eliminatorie (probă orală) – Interviu şi Mărturisirea de Credinţă a Cultului Creştin Baptist din România
  • 19 iulie 2012: Probă scrisă – Cunoştinţe biblice

 

Probele pentru admitere – sesiunea de toamnă:

  • 24 septembrie 2012: Probă eliminatorie (probă orală) – Interviu şi Mărturisirea de Credinţă a Cultului Creştin Baptist din România
  • 25 septembrie 2012: Probă scrisă – Cunoştinţe biblice

 

Tematica pentru examenul de admitere:

Vechiul Testament: Geneza, Exod, Levitic, Numeri, Deuteronom și Isaia.

Noul Testament: Evanghelia  după Matei, Evanghelia după Marcu, Evanghelia  după Luca, Evanghelia  după Ioan, Faptele Apostolilor.

 

Bibliografia :

Biblia

Mărturisirea de credinţă a Cultului Creştin Baptist

Studiu introductiv în Legea, Istoria şi Poezia Vechiului Testament, dr. Vasile Talpoş

Călătorie prin Vechiul Testament, Schultz

Studiu al Noul Testament, M.C. Tenney

Manual Biblic, Henry H. Halley

Notă: Concursul de admitere se organizează în conformitate cu prevederile Legii învăţământului nr. 1/2011.

Pentru înscriere sunt necesare următoarele:

  • UN DOSAR PLIC, care va cuprinde:
  • cerere tip, care se primeşte la înscriere de la secretariat
  • copie Buletin / Carte Identitate
  • certificatul de naştere, în copie legalizată
  • diploma de bacalaureat/copie legalizată la notar sau adeverință echivalentă cu aceasta pentru cei care au absolvit liceul 2012, în original
  • adeverinţă medicală tip din care să rezulte că este apt pentru studii superioare.
  • patru fotografii tip buletin de identitate
  • mărturia personală (pe maximum două pagini A4) din care să rezulte motivaţia alegerii acestei facultăţi
  • recomandare din partea bisericii din care face parte candidatul
  • recomandare din partea păstorului bisericii și a doi fraţi din comitet
  • recomandare din partea comunităţii
  • chitanţa de plată a taxei de admitere (100 RON). Suma va fi depusă la casieria Institutului Teologic.
  • pentru cetățenii români care au efectuat/finalizat studiile de liceu în altă țară este necesar să aducă atestatul pentru studii (echivalarea diplomei de bacalaureat) eliberat de către Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului.

 

Pentru informaţii suplimentare va rugăm sa contactaţi secretariatul facultăţii:

Tel: + 40 (21) 3159108

Fax: +40 (21) 3181593, 

E-mail : office@itb.ro

Site: www.itb.ro

 

 

 

 

 

RECTOR,

Conf. univ. dr. Daniel Mariș

Tony Campolo: Traieste ca Isus

$
0
0

Cu ocazia întâlnirii anuale a British Baptist Assembly, ce a avut loc în perioada 4-6 Mai la Londra, sociologul american baptist, Prof.Tony Campolo (Pennsylvania), a adus celor 3000 de participanți îndemnuri și imbolduri pentru a trăi mai mult ca Hristos, ”Trebuie să trăim asemenea lui Isus….Suntem chemați să venim în întâmpinarea nevoilor celor săraci și să proclamăm dreptatea.” De asemenea, Campolo a afirmat că nu trebuie să ne îngrijorăm din cauza faptului că Marea Britanie devine din ce în ce mai lumească, ”Isus vă va folosi – în ciuda imperfecțiunilor voastre.” Campolo a mai sfătuit participanții să-și înceapă fiecare zi cu 15-20 de minunte de meditație în tăcere, pentru a se deschide Duhului Sfânt, ”Dacă mișcarea baptistă va avea un viitor, este nevoie de oameni deosebiți care să fie plini de Duhul Sfânt.

Este pentru prima dată când un festival baptist a fost organizat de către tineri. Acesta a strâns 700 de vizitatori dintre care 40 au răspuns afirmativ invitației pastorului Daniel Shillingford (Londra) de a se ruga pentru a-L primi pe Hristos.

Proiectul Ruth: 20 de ani de la înființare

$
0
0
[[Show as slideshow]]

Click pe imagini pentru a vedea galeria!

Implicarea socială a bisericii creștine în perioada contemporană este titlul conferinței organizată de Proiectul Ruth cu ocazia celebrării a douăzeci de ani de existență.

 

Prof. Dr. Otniel Ioan Bunaciu, decan, Facultatea de Teologie Baptistă, Universitatea din București și președinte, Fundația Providența a prezentat istoria proiectului Ruth care a început în urmă cu douăzeci de ani în contextul foarte volatil al anilor ’90. Practic, ideea de a porni la drum cu un astfel de proiect este legată și de modul în care este perceput Dumnezeu de către credincioșii secolului 21. Astfel, un Dumnezeu dinamic, activ, dornic de a avea părtășie cu creatura sa, omul nu poate inspira celor dornici decât dorința de a se asemăna cu El inclusiv în ceea ce privește dinamismul, implicarea socială și dorința de a sprijini categoriile defavorizate social.

Prof. Dr. Daniel Barbu, Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București a răspuns unei întrebări extrem de actuale în contextul socio-economic contemporan: Este ceva ce pot face credincioșii mai bine doar pentru că sunt creștini? Pentru a-și lămuri ascultătorii, Prof Dr. Daniel Barbu a făcut o scurtă incursiune în istoria recentă a mișcărilor protestante cu precădere în viața comunității baptiste. distinsul vorbitor a trecut în revistă și un scurt istoric al preocupărilor sociale ale credincioșilor protestanți. Motivul pentru care demersul credincioșilor poate fi net superior este datorat așteptării escatologice prezente în aceste comunități.

 

Conf. Dr. Daniel Mariș, rector, Institutul Teologic Baptist București a prezentat un material despre rolul profetului de mediator între un public ostil, indiferent și un Dumnezeu sfânt. Chremarea pentru credincioșii de azi este de a fi oameni ai Cuvântului, oameni care întrupează realitățile vieții de credință într-un mod palpabil pentru oamenii secolului nostru.

 

Gunnar Bremer, German Baptist Aid, Uniunea Baptistă din Germania a prezentat un context socio-istoric al vremurilor descrise de evanghelistul Matei în capitolul 4 al evangheliei cu același nume și contextul european contemporan în care oameni de diferite etnii sau care provin din diferite culturi au nevoie de sprijinul bisericii locale pentru împlinirea nevoilor imediate de supraviețuire.

 

Evenimentul s-a întins pe trei zile, iar organizatorii au prezentat în cursul acestor zile mărturii ale lucrării lui Dumnezeu în viața comunității locale. Au mai participat în calitate de invitați și Dr. Daniel Vestal, președinte al Cooperative Baptist Fellowship, Statele Unite ale Americii, Dr. Corneliu Boingeanu Președinte al Comunității Baptiste București, Dr. Sorin Bădrăgan, Secretarul Comunității Baptiste București, Dr. Tony Twist Președinte TCM Institute, precum și reprezentanți ai mass-media locală și centrală.

 

Colecta nationala de misiune

$
0
0

Puteti descărca materialul în format Power Point accesând acest link:

Colecta Nationala de Misiune, Rusalii 2012

Puteti descărca scrisoarea în format .Pdf accesând acest link: 

Scrisoare colecta nationala de misiune, 2012

 

OTNIEL BUNACIU:

Iubiţi fraţi în Domnul Isus Hristos,

Fie ca sărbătoarea coborârii Duhului Sfânt să ne aducă o experimentare proaspătă și profundă a puterii lucrării lui Dumnezeu în viața bisericilor noastre. După cum știți, sunt deja patru ani de când Consiliul Uniunii a decis organizarea unei colecte de misiune cu ocazia acestei sărbători care să sprijine lucrarea misionară a Uniunii.

Lăudăm pe Dumnezeu pentru activitatea Departamentului de Misiune care, de-a lungul anilor, a dezvoltat lucrarea de slujire misionară și suntem martori ai unor realizări care reprezintă efortul colectiv al bisericilor din Uniune. Prin resursele acestui departament bisericile din România participă la susținerea unei familii de misionari în Asia Centrală, organizează Conferința bisericilor baptiste române din diaspora, încurajează și facilitează misiunea în țările limitrofe, coordonează conferințe regionale și intermediază susținerea reciprocă a bisericilor din Uniune.

Anul acesta ne rugăm ca Dumnezeu să inspire și să binecuvânteze bisericile din Uniunea noastră pentru o implicare și mai mare în misiune. Astfel vă rugăm să susțineți în rugăciune programele de misiune ale Uniunii, să participați cu generozitate la colecta de misiune și să încurajați voluntariatul membrilor bisericilor în activități misionare. Pentru a prezenta bisericii viziunea și activitatea Departamentului de misiune, atașez acestui mesaj un material din partea fratelui Alex Vlașin, Coordonatorul Departamentului de misiune. O prezentare în PowerPoint poate fi găsită pe site-ul Uniunii.

Fie ca Dumnezeu să binecuvânteze în mod permanent bisericile din Uniune cu prezența și călăuzirea Duhului Sfânt pentru ca tot ceea ce facem să fie spre lărgirea Împărăției Sale.

Otniel Ioan Bunaciu 

Preşedinte Uniunea Bisericilor Creștine Baptiste din România

ALEX VLAȘIN:

 

Stimați lucrători în slujba Domnul Isus Hristos,

 

Mulțumim lui Dumnezeu  că în fiecare an Bisericile Creștine Baptiste din România  au răspuns solicitării de susțienere a slujirii ce a decurs din viziunea Uniunii cu privire la misiune și care constă intr-o strategie comună derulată prin Departamentului de Misiune ce are în vedere misiunea locală,  misiunea din tările limitrofe și lucrarea din Diaspora dar și  misiunea internaţională.

În urma acestei  slujiri au beneficiat  în primul rând biserici din țară  prin proiectul „Campania de Citire a Bibliei” unde au fost implicare peste 110 biserici din mai bine de 50 de localiltăți și care s-au distrubuit aproape 50.000 de biblii. În același timp, conferințele regionale de misuine dar și proiectul de susținere reciprocă („Români pentru Români”) sperăm să-și aducă contribuțiile așteptate. Mai apoi, au fost slujite biserici din Serbia, Ucraina, Moldova, Bulgaria și Turcia, unde au contribuit si românii baptiști din diaspora. La rândul lor, aceștia din urmă, au beneficiat din nou de oportunitatea participării la conferința baptiștilor români din diaspora europeană ce a avut loc in Madrid, Spania. Mai mult, implicarea Departamentului de Misiune a continuat pentru al patrulea an  spijinirea lucrării de plantare de bisericii ce are loc în Asia Centrală, unde o familie de misionari este susținută de credincioșii baptiștii români. Toate aceste activităţi sunt susţinute financiar de către bisericile baptiste române, fără nici un sprijin extern.

Anul acesta  ne propunem ca sa promovăm cu mai multă insistență proiectul „Români pentru Români,” în așa fel încât tot mai mulți români să fie ajutați de către conaționalii lor. Mai mult, ne dorim ca spirjinul financiar pe care-l vom primi de la  dvs., sa-l folosm și pentru încurajarea inițiativelor de implicare a bisericilor baptiste din România în țările învecinate cum ar fi: Ucraina, Moldova, Bulgaria și Turcia. Bineințeles că vom continua implicarea începută pentru plantare de biserici în Asia Centrală, unde vedem progres materializat în primele roade a celor care și-au predat viața în mâna Mântuitorului nostru. Slava Lui. Pe lângă toate acestea, și în funcție de fondurile pe care le vom colecta, dorim să continuăm seria de conferințe regionale, dedicate special misiunii pe care o face biserica baptiste din România.

Mulţumim Domnului pentru osteneala  și dragostea  dumneavoastră manifestată prin dărnicia oferiță cu ocazia colectei naționale pentru misiune  ce are loc și anul acesta în ziua Cinzecimii. Ne propune ca în 2012 să ajungem iarăși la un buget de 50.000 Ron și vă asigurăm că toate fondurile primite la Departamentul de Misiune vor fi folosite doar în scopul propus. De aceea va încurajăm sa trimiteți fondurile astfel colectate în contul prezentat în antet, cu specificația: pentru misiune.

Același cont se află și în prezentarea PowerPoint pe care o puteți procura de pe site-ul UBR (http://uniuneabaptista.ro/misiune/colecta-de-misiune/) și pe care  o puteți folosi în biserică dvs., în acest scop.

Vă mulțumim și așteptăm să ne scrieți dacă aveți întrebări sau nevoie de ajutor în organizarea de colectei naționale sau altor evenimente pe teme de misiune.

 

Slujim împreună,

Alexandru Vlașin

Coordonator Departament de Misiune,

Uniunea Bisericilor Crestine Baptiste din România

www.uniuneabaptista.romisiunebaptista@gmail.com

SALONTA: MUZICA CREȘTINĂ PRIMEȘTE MEDALIA ORAȘULUI

$
0
0

Orchestra de Mandoline EuroStrings a tinerilor creștini din Salonta a atins corzile sensibile din sufletul primarului Török László. Șeful Executivului local salontan a decis acordarea ”Medaliei Municipiului Salonta” orchestrei de muzică creștină a Bisericii Baptiste Betel, păstorită de Aurel Galchiș și Florin Cociubei. ”Este cea mai înaltă distincție pe care orașul Salonta o acordă cetățenilor care prin creativitatea lor, prin muncă susținută, inteligență, spirit artistic, dedicație și seriozitate devin ambasadorii de onoare ai Municipiului Salonta atât în țară cât și în străinătate”, ne-a declarat primarul în exercițiu Török László.

Plăcut impresionat de concertul extraordinar susținut de Orchestra de Mandoline EuroStrings la Casa de Cultură ”Zilahy Lajos”, cu prilejul Serviciului Divin anual al bisericilor reunite protestante și neoprotestante române, maghiare și rromă din Salonta, primarul Török László a dorit să mulțumească comunității baptiste pentru mesajul creștin de bună conviețuire. Miercuri, 30 mai, primarul în exercițiu s-a întâlnit cu o delegație a Bisericii Creștine Baptiste Betel din Salonta, prilej cu care anunțat decizia de a oferi  tinerilor orchestranți, dirijați de Teofil și Marika Marișcaș, Medalia de Onoare a Municipiului Salonta.

”Mulțumim Bunului Dumnezeu care, și cu acest prilej, folosindu-se de oamenii de bună-credință din Primăria Salonta și, în mod special, de primarul Török László, ne-a binecuvântat munca, dăruirea și perseverența prin acest gest inimos, ne-a declarat Florin Cociubei, pastorul Bisericii Baptiste Betel din Salonta. Medalia de Onoare a Orașului Salonta reprezintă pentru orchestra noastră confirmarea bucuriei cu care salontanii primesc Evanghelia Domnului Isus Hristos prin muzica creștină. Alături de Biserica Baptistă Emanuel din Tinca, păstrorită de fratele Dorin Simu, Misiunea creștină de Evanghelizare a Orchestrei de Mandoline Eurostrings din Salonta și-a propus ca în fiecare an să răspândească Evanghelia în România și Europa prin cântări de mandoline. Anul acesta am dus Vestea cea Bună a Evangheliei Domnului Isus Hristos în orașele Timișoara, Cluj Napoca și în zona de est a Ungariei iar în această vară, cu ajutorul lui Dumnezeu, Îl vom sluji pe Domnul nostru Isus Hristos prin noi concerte în Arad, Micherechi și în alte localități. Medalia de Onoare a orașului reprezintă o binecuvântare pe care Dumnezeu ne-o trimite prin inima primarului Török László, o recunoaștere și, totodată, o responsabilizare a misiunii noastre creștine”.

”Renumitul om de cultură francez, Victor Hugo, după decenii de experiențe artistice ca poet, dramaturg, romacier, pictor, senator și academician, a definit superlativul diplomației printr-o frază memorabilă: Muzica exprimă ceea ce nu poate fi spus și despre ce e imposibil a tăcea. Altfel spus, oamenii de cultură sunt cei mai eficienți și rafinați ambasadori ai unei comunități. Când vorbim despre Orchestra de Mandoline EuroStrings din Salonta, despre mesajul creștin al artei muzicale, despre comuniunea româno-maghiară din interiorul acestei orchestre, diplomația astfel definită atinge superlativul. Prin Orchestra de Mandoline EuroStrings, tinerii talentați din Salonta fac cunoscut orașul nostru în Timișoara, Deva, Cluj, Sălaj, Arad, Dolj, în localități din Ungaria și Italia. Acesta este motivul pentru care consider că modesta noastră recunoaștere prin acordarea Medaliei de Onoare a orașului reprezintă începutul unei colaborări de durată, în slujba lui Dumnezeu și în folosul comunității muncipiului Salonta”, a ținut să precizeze primarul Török László.

Duminică, 3 iunie, în cadrul festivităților dedicate Zilelor Salontane 2012, de la ora 18:30, pe scena amenajată în piața agroalimentară, Orchestra de mandoline EuroStrings a tinerilor din Salonta și Tinca va susține un concert de muzică creștină închinat Sărbătorii Rusaliilor (Coborârea Duhului Sfânt). În deschiderea concertului, primarul Török László va înmâna pastorului Bisericii Baptiste Betel și dirijorului orchestrei placheta cu Medalia de Onoare.

Sorin PETRACHE


Timisoara: Conferinta nationala de tineret

$
0
0

Conferinţa naţională de tineret va avea loc la Timișoara, în perioada 20-24 august, la Biserica Baptistă Betel, Timișoara

Tema conferinţei: Cu Dumnezeu în fiecare zi, un studiu aplicativ al disciplinelor spirituale. Vom aborda aspecte practice ale umblării noastre cu Dumnezeu: citirea și memorarea Scripturii, rugăciunea, meditația, postul, slujirea, simplitatea, închinarea, celebrarea în închinare. 

Echipa de vorbitori va fi alcătuită din pastorii  Petrică Bulica, Iuliu Centea, Ghiță Mocan, Livius Percy și Samy Tuțac.

Vom rezerva timp mai mult pentru participarea voastră cu cântări și mărturii personale, cât și pentru întrebări și răspunsuri.  Programul va include în zilele de miercuri și joi Ateliere de lucru în care să aprofundăm în grupuri mici învățătura. 

 

Informaţii pentru înscriere:

 

Modalitatea de înscriere: 

Costul: 200 lei – plata la Timișoara

Pentru cei care se înscriu până în 10 august oferim o reducere de 20%

– în acest cost se includ

  • materialele Conferinţei
  • cazarea şi mâncarea  (trei mese pe zi)
  • cafea şi fursecuri în pauzele Conferinţei
  • reducere de 20%  pentru cumpărarea cărţilor publicate de SMR (Editura Cartea Creştină)

 

Grăbiți-vă cu înscrierea – sunt numai 300 de locuri de cazare – înscrierea se încheie când s-au ocupat toate locurile!

 

Pentru cei din localitate sau cei care îşi rezolvă singuri cazarea şi masa pe timpul Conferinţei, taxa de înscriere este 25 lei, care include materialele Conferinţei, cafea şi fursecuri în pauze, reducere de 20% pentru cărţile SMR..

 

 

Vă aşteptăm cu drag la Timișoara!

 

Livius T. Percy

Preşedintele SMR


Alianța Mondială Baptistă este prezentă la Conferința Națiunilor Unite

$
0
0

Alianța Mondială Baptistă este organizatorul principal al unui seminar ce va avea loc în timpul Conferinței Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Sustenabilă (UNCSD) care va fi găzduit în Rio de Janeiro, Brazilia între 20-22 iunie.

Cunoscut și ca Rio 20+, UNCSD va marca cea de-a douăzecea aniversare a Earth Summit care a avut loc prima dată în 1992 în orașul amintit anterior. Conferința din 1992 a considerat prioritară pe agenda UN dezvoltarea sustenabilă. Anul acesta la conferința de la Rio 20+ se va indentifica modul în care dezvoltarea sustenabilă poate crea o structură pe termen lung pentru schimbările apărute în context economic, social și de protecție a mediului.

Alianța Mondială Baptistă, alături de World Methodist Council, World Council of Churches, Church World Service și de Global Fund for Education Development, vor găzdui o serie de întâlniri care vor examina rolul instituțiilor religioase și educative în abordarea problemelor legate de sustenabilitate, impactul instituțiilor religioase și educative în ceea ce privește agenda globală a sustenabilității, precum și resursele pe care practicile religioase și educaționale le oferă pentru o abordare ecologică a lumii înconjurătoare.

Directorul pentru Libertate și Justiție al Alianței Mondiale Baptiste, Raimundo Barreto și Mark Greenwood de la BMS World Mission, agenția de misiune baptistă care se află în prezent în Brazilia vor avea o serie de mesaje în cadrul evenimentului.

Prin discutarea modului în care grupurile religioase și educaționale pot promova valorile etice și a modurilor în care pot contribui la acțiuni ce vizează mediul înconjurător și practicile sustenabile, acest eveniment va arunca lumină asupra unei probleme strategice fundamentale din cadrul conferinței Rio 20+. Evenimentul este necesar întrucât discuțiile legate de sustenabilitate trec de la contextul politic, economic și științific în cel social, cultural și spiritual. Această schimbare se datorează în special întrebărilor etice care apar în urma intersectării dintre religie și educație, dar care adesea sunt neglijate în discuțiile globale.

Alianța Mondială Baptistă este co-sponsor al unui eveniment care examinează rolul conferințelor UN în democratizarea relațiilor internaționale și a pregătit acest eveniment încă din Martie 2011. Alianța Mondială Baptistă participă alături de alte ONG-uri împreună cu care a realizat un document intitulat Zero Draft ce cuprinde obiectivele și modul de implementare de către statele membre ale UN ale politicilor de sustenabilitate.

Rio 20+ are trei objective major: asigurarea hotărârii de sprijini dezvoltarea sustenabilă,   evaluarea progresului și a piedicilor în calea implementării obiectivelor deja asumate și prezentarea unor noi obiective. Temele care vor fi examinate se vor derula în jurul conceptului de economie ecologică în contextul dezvoltării sustenabile într-un cadru instituțional și a eradicării sărăciei.

Revista Crestinul azi nr 3

$
0
0

Click pe imagine pentru a răsfoi online revista!

Multe biserici baptiste rurale din Europa suferă datorită exodului de membri

$
0
0

Bisericile din medial rural devin din ce in ce mai mici, iar cele din orașe mai mari. Acest fapt generează numeroase probleme. Cum pot fi ele rezolvate și cum pot bisericile rurale și urbane să își ducă la îndeplinire mandatul misionar? Aceasta a fost provocarea care a fost discutată la conferința misionară de lângă Arad la care au fost invitați lideri din cadrul Federației Europene Baptiste. Locația conferinței nu putea fi mai bine aleasă, după spusele liderului german, Michael Kisskalt (Berlin), care este și președinte al Departamentului pentru misiune și evanghelizare din cadrul Federației Europene Baptiste. Biserica locală, situată lângă un centru creștin a scăzut la șapte membri.

La conferință au participat douăzecișicinci de persoane din cinciprezece țări. Stuart Murray Williams, expertul britanic în dezvoltarea bisericilor din mediul urban și liderul inițiativei “Urban expression”, a prezentat modul de dezvoltare a bisericilor din zona metropolitană a Marii Britanii și a arătat importanța orașelor în biblie. El este convins că toți creștinii trebuie să aibă o atitudine deschisă și pozitivă cu privire la provocările din orașe unde diferite culturi și perspective asupra lumii intră în conflict.

Ian Bunce, Director cu misiunea în cadrul Uniunii Baptiste din Marea Britanie, a atras atenția asupra unei noi tendințe în urma căreia tot mai mulți oameni s-au mutat în localitățile limitrofe orașelor. Cu toate acestea o parte din ei n s-au împăcat cu stilul de viață de acolo. Într-un sat o persoană nu poate trăi ca anonim, lucru care într-un oraș este perfect posibil. “Oricine se mută la sat, trebuie să fie gata să trăiască precum sătenii”, spune Bunce. În urma acestui gen de discuții a devenit clar faptul că stilul de viață urban – coabitarea cu multe culturi și religii, individualismul și stilul de viață orientat spre consum – este o provocare pentru toate uniunile membre ale Federației Europene Baptiste. Luată ca întreg, mișcarea baptistă este prezentă mai mult în zonele rurale.

Tot în cadrul conferinței au fost analizate rapoartele privitoare la persecuțiile credincioșilor din Turkmenistan. De asemenea, un participant din Siria a vorbit despre violența și brutalitățile din Siria. Conform spuselor sale situația este mult prea complexă pentru a determina cine este vinovat. În același timp el a spus că în privința creșterii numărului de credincioși veștile sunt încurajatoare. El a precizat că în Siria sunt 10 biserici cu 600 de membri.

Următoarea conferință de misiune a Federației Europene Baptiste va avea loc pe 13 Iunie la Viena. Tema propusă este “Echiparea bisericii pentru provocarea interculturală și de misiune”.

Rezultate BAC la liceele baptiste

$
0
0

În anii grei ai comunismului, când copiii credincioşilor baptişti erau marginalizaţi de regimul politic al vremii, au existat oameni ai lui Dumnezeu care au îndrăznit să creadă şi să ceară lui Dumnezeu şcoli şi universităţi creştine prin care Numele Lui să fie glorificat.

   Începând cu anul 1990 au luat fiinţă şapte licee teologice în România care, în timp, s-au dezvoltat, astăzi devenind puncte de reper în învăţământul românesc. Bacalaureatul 2012, sesiunea iunie-iulie, a dovedit că practicarea învăţăturii biblice este extrem de importantă şi aduce rezultate deosebite:

 

Rezultate la Bacalaureat ale Liceelor Teologice Baptiste în sesiunea iunie-iulie 2012

(rezultate înainte de contestaţii)

 

Nr. crt Unitate de învăţământ

Promovabilitate

Promovabilitate la nivel judeţean

Observaţii

1.

Liceul Teologic Baptist “Alexa Popovici” Arad

96.49%

39.07%

a obţinut locul al II-lea pe judeţ în ceea ce priveşte promovabilitatea

2.

Liceul Teologic Baptist “Logos” Bucureşti

54.16%

39.97%

 

3.

Liceul Teologic Baptist “Emanuel” Cluj-Napoca

98, 15%

54.3%

a obţinut locul al III-lea pe judeţ în ceea ce priveşte promovabilitatea, 35% din medii sunt peste 9

4.

Liceul Teologic Baptist “Emanuel” Oradea

100%

53.37%

a obţinut locul al I pe judeţ în ceea ce priveşte promovabilitatea, 35.09 % din medii sunt peste 9, ultima medie 7.21

5.

Liceul Teologic Baptist Reşiţa

82.76%

30.25%

a obţinut locul al I pe judeţ în ceea ce priveşte promovabilitatea, între primii zece elevi clasaţi pe judeţ doi aparţin Liceului Baptist, poziţia a II-a şi a IX-a

6.

Liceul Teologic Baptist “Betania” Sibiu(Structură a Liceului Teoretic “C. Noica” Sibiu)

100%

51.66%

 

7.

Liceul Teologic Baptist Timişoara

71.87%

42.17%

Cea mai mare medie în Centrul de examen la care a fost arondat liceul este a unui elev de la LiceulBaptist

 

Promovabilitatea la nivel naţional a examenului de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2012: 43.04%

Promovabilitatea Liceelor Teologice Baptiste la examenului de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2012: 86.2%

 

    Dorim să-L lăudăm pe Dumnezeu pentru aceste rezultate, să încurajăm şi să subliniem importanţa activităţii unor astfel de şcoli în societate, adresându-vă tuturor rugămintea de a susţine şcolile creştine din România.

Coordonator departament,

pastor dr. Bozian Petru

Un pastor iranian a ajuns la cea de-a 1000-a zi de detenție

$
0
0

Pastorul iranian Youcef Nadarkhani a fost arestat în octombrie 2009 în timp ce își înregistra biserica în Rasht, Iran. Deși inițial a fost arestat pe motiv că a protestat împotriva predării religiei islamice copiiilor săi, ulterior a fost acuzat de apostazie presupunând că a părăsit islamul fiind apoi condamnat la moarte.

La data de 8 iulie pastorul a marcat cea de-a 1000-a zi de detenție, fapt care susținătorii pastorului speră să îl ajute să își mențină cauza în fața comunității internaționale.

De asemenea, Departamentul de Stat al Statelor Unite a marcat cele 1000 de zile de detenție printr-o declarație.

”Pastorul Nadarkhani încă întâmpină pericolul execuției pentru simplul motiv că își urmează credința, și dorim să reluăm apelul nostru către autoritățile iraniene de a-l elibera imediat” a afirmat Victoria Nuland, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat. ”Din păcate, pastorul Nadarkhani nu este singur în suferința lui. Regimul iranian continuă să nege și să abuzeze drepturile cetățenilor săi, în special a numeroaselor lor minorități etnice și religioase,” a  mai consemnat purtătorul de cuvânt.

Jordan Sekulow,  directorul executiv al American Center for Law & Justice a afirmat că deși știe că următorul termen de judecată va fi pe data de 8 septembrie nu cunoaște „scopul înfățișării sau verosimilitatea acuzațiilor.” Susținătorii lui Nadarkhani au spus că Iranul poate aduce acuzații false, știind că o executare pentru o presupusă apostazie ar duce la un protest internațional.

Dorim să risipim orice zvonuri potrivit cărora acuzația lui actuală de apostazie, pentru care a fost condamnat la moarte, a fost înlăturată,” a scris Sekulow. ”Până ce regimul va exonera și va elibera în mod necondiționat pe pastorul Youcef, acuzația de apostazie rămâne.”

 

VIDEO: Charles Spurgeon – Predicatorul poporului

$
0
0

Viața lui Charles Spurgeon este acum disponibilă și în varianta video. Este vorba despre ecranizarea cărții cu același titlu, tradusă în limba română de Uniunea Baptistă. Cititorii cartii vor fi placut surprinsi de redarea continutului cartii intr-un material care ilustreaza vizual reperele importante din viata lui Charles Spurgeon numit si Printul predicatorilor. Atat cartea cat si filmul trec in revista momentele memorabile care au marcat viata lui Charles Spurgeon incepand de la convertirea sa si pana la momentul trecerii in lumea despre care a vorbit cu atata pasiune intreaga viata.

Materialul este în limba engleză și poate fi urmărit mai jos:

Doritorii pot comanda cartea despre viata lui Spurgeon tradusa in limba romana la adresa de email crestinul.azi@gmail.com la pretul de 18 lei plus taxele postale.

 

Conferinta Asociatiei Politistilor Crestini (APC)

$
0
0
[[Show as slideshow]]

Click pe imagini pentru slideshow

Prin harul Domnului, in perioada 6-8 iulie 2012, mai multe familii de politisti, jandarmi, pompieri si militari din Romania precum si din Republica Moldova si Ucraina s-au adunat la Piatra Neamt unde a avut loc cea de a 12-a conferinta a Asociatiei Politistilor Crestini din Romania. Au fost momente inaltatoare de inchinare inaintea lui Dumnezeu prin cantare, partasie, rugaciune si Cuvant. Au fost prezenti si cativa cantareti crestini precum, Ovidiu Liteanu (Cluj Napoca) si Cornel Cuibus (Viena). De asemenea a fost prezent la eveniment si judecatorul Nelu GAL.

Comisarul sef de politie Stroia Constantin din cadrul IPJ Neamt impreuna cu sotia au marturisit public credinta lor in Domnul Isus Cristos, fiind botezati cu prilejul acestei conferinte de catre pastorul Liviu Axinte (Biserica Penticostala) si pastorul Marin Tifrea (Biserica Baptista).

Duminica dimineata participantii s-au organizat in mai multe echipe de misiune slujind in diferite biserici crestine din judetul Neamt.

Petrica Bohus


Un român cooptat în echipa de conducere a Uniunii Baptiste din Austria

$
0
0

Timp de două zile, la conferinta Uniunii Baptiste din Austria, a răsunat chemarea de a planta noi biserici. Lideri alături de alte persoane care ocupă funcții de responsabilitate din 26 de biserici baptiste din Austria au fost invitate la întâlnirea “Întărirea bisericilor – Începutul bisericilor”. Baptiștii au invitat un expert în calitate de lector în persoana Dr. Dietrich schindler, directorul departamenului de misiune al Uniunii Bisericilor Evanghelice Libere din Germania.

Conform lui Dietrich Schindler, menirea fiecărei biserici nu este doar asigurarea propriei supraviețuiri, ci plantarea unei noi biserici. Aceasta este chemarea lui Isus epntru noi. “Viitorul bisericilor noastre constă în seceriș, nu în înmagazinare.” În același timp el a vorbit despre unei erori larg răspândite în bisericile de azi: “Tineretul reprezintă viitorul bisericii!” Ei nu sunt viitorul, ei sunt prezentul a subliniat vorbitorul.

Trebuie precizat, de asemenea că, în echipa de conducere a Uniunii Baptiste din Austria, a fost cooptat și Dorel Moga, pastorul Bisericii Baptiste Române din Graz. O problemă actuală a baptistilor austrieci este faptul că, în prezent, comunitatea credincioșilor este cosiderată din punct de vedere legat doar o comunitate religioasă, lucru care, conform experților, complică mult orice chestiune legală. Pentru a depăși această problemă există o tendință generală de asociere a mai multor biserici sub forma unui Consiliu al Bisericilor Libere din Austria pentru o mai bună reprezentare. În prezent bisericile lucrează împreună pentru a găsi o soluție viabilă la problema enunțată anterior.

Franklin Graham la Budapesta: Reactii dupa Festivalul Sperantei

$
0
0

Peste 36 000 de persoane au participat la Festivalul Sperantei alaturi de evanghelistul american Franklin Graham in Budapesta, Ungaria. Conform organizatorilor circa 2 700 dintre acestia si-au marturisit credinta in Isus Hristos. Treisutedouasprezece biserici alaturi de bisericile independente din Budapesta si din imprejurimi au format o asociatie pentru a se ocupa de evenimentul in sine.

Franklin a amintit participantilor ca tatal sau, Billy Graham, a fost in trecut oaspetele unui eveniment evanghelistic la scara mare in anul 1989 tot in Budapesta. Desi situatia politica s-a schimbat complet de atunci, oamenii inca mai cauta raspuns si in ziua de azi cu privire la sensul vietii. Si nu doar Ungaria s-a schimbat de atunci, ci intreaga lume: “Avem mari probleme: economice și politice si nimeni nu pare sa detina raspunsul. Si asta pentru ca problema noastra este una spirituala.”

 Presedintele Uniunii Baptiste din Ungaria si Directorul Bordului Asociatiei, Janos Papp a participat si la evenimentul organizat de Billy Graham. Pentru el un vis devine acum realitate: o evanghelizare la scara larga a avut incaodata loc pentru generatia lui. El a fost incantat de modul in care Franklin a predicat evanghelia: “N-am experimentat niciodata inainte un mod similar in care cineva sa vorbeasca despre dragostea lui Dumnezeu astfel incat sa ajunga direct la inima ascultatorilor.” Dupa parerea sa, cele trei zile alaturi de Franklin Graham s-au scurs prea repede: “A fost extraordinar. Ne-am rugat de atata timp dar nu mi-am imaginat ca Dumnezeu va face asa ceva aici. Cu greu imi pot exprima multumirea si bucuria.” El a fost coplesit de numarul celor care s-au hotarat sa-L urmeze pe Hristos. Faptul ca printre cei care s-au hotarat au fost si multi tineri demonstreaza speranta ce ramane in urma evenimentului: “Ei au acum o noua directie, iar orasul o noua speranta”.

Misiunea Baptistă în Republica Moldova

$
0
0

Moldova este o țară predominant rurală, având o populație de 4.5 milioane de oameni dintre care 65% sunt moldoveni, iar restul sunt ucraineni, ruși, găgăuzi, evrei și romi. Principala religie a țării este creștinismul ortodox.

Mișcarea baptistă a început în secolul XIX. În timpul ocupației sovietice baptiștii au experimentat o grea persecuție din partea regimului comunist. Mulți lideri se aflau sub supravegherea KGB-ului, iar sute dintre ei au pierit în lagăre de muncă. Pregătirea pastorilor era un lucru imposibil însă, în ciuda obstacolelor, bisericile baptiste au crescut.  Când Moldova și-a declarat independența , în anul 1991, existau 11.000 de baptiști și 130 de biserici. Acum sunt aproximativ 20.000 de membri baptiști în aproape 500 de biserici. Familia baptistă din Moldova reprezintă circa 1% din populația țării. Baptiștii se pot bucura de libertatea de a predica Evanghelia, de a forma lideri și de a iniția activități misionare.

Există sute de lideri indigeni care sunt implicați în mod activ în plantarea de noi biserici baptiste. Eduard Edu este unul dintre plantatorii de biserici care a fost susținut de Federația Europeană Baptistă și este pastorul unei adunări baptiste din partea de nord a Chișinăului. Vorbind despre lucrarea în care este implicat ca pastor fratele Eduard a explicat faptul că biserica pe care o păstorește este formată din oameni vorbitori de limbă română și rusă, în care există și unele minorități etnice: bulgari, ucraineni, găgăuzi, și romi, iar datorită faptului că persoanele care frecventează biserica sunt bilingvi serviciul divin al bisericii este format din două predici: una în limba română și una în limba rusă. În ce privește populația romă, serviciile lor sunt aparte întrucât vorbesc o limbă diferită și au o cultură distinctă. Cât despre minoritatea de găgăuzi pastorul Eduard afirmă că aceștia numără aproximativ 250.000 de persoane și sunt localizați în partea sudică a Moldovei. Deși originea lor este turcă religia acestora nu este islamică ci creștin-ortodoxă, iar o parte considerabilă dintre ei sunt și protestanți.

Bisericile baptiste din Moldova pun un mare accent pe misiune. Acestea trimit misionari în țările vorbitoare de limba rusă – chiar și în Siberia. De asemenea, baptiștii moldoveni sunt implicați și în activități misionare în Asia Centrală unde religia musulmană este predominantă (Kazahstan, Uzbekistan, Azerbaidjan, Tadjikistan, etc.). În fiecare an 40-50 de lideri din Asia Centrală vin să studieze la Colegiul Baptist din Chișinău. După terminarea studiilor aceștia se întorc în țările lor pentru a sluji în bisericile existente sau pentru a planta noi biserici.

Lugoj: Botez

$
0
0

Duminica, 22 iulie, a fost mare bucurie in Biserica Crestina Baptista “Harul” din Lugoj. 13 persoane, imbracate in haine albe, si-au marturisit public credinta lor in Domnul Isus cu prilejul botezului nou testamentar. Evanghelia a fost vestita de fratii pastori David Nicola, Ionel Tutac si Teofil Ciortuz, iar actul botezului a fost oficiat de pastorii Ionel Tutac si Teofil Ciortuz. Au cantat spre slava Domnului corul mixt al bisericii, grupul Grace Singers si grupul Mesaj din Arad.

Click pe imagine pentru a vedea galeria!

[[Show as slideshow]]

Institutul Teologic Baptist din Bucuresti – Festivitatea de absolvire

$
0
0

In data de 8 iulie 2012, Biserica Crestina Baptista Sion din Sibiu a fost gazda unui eveniment deosebit pentru comunitatea baptista din Romania: a avut loc serbarea de absolvire a studentilor de la Institutul Teologic Baptist din Bucuresti, promotia 2012. La acest eveniment au participat invitati din Sibiu, din tara si de peste hotare. Corul absolventilor a intonat mai multe cantari pentru slava Celui care i-a ajutat in anii de pregatire teologica. Au avut cuvant de salut mai multi profesori, pastori, printer care fr. Timotei Stanea, presedinte al Comunitatii Sibiu si reprezentanti ai Parlamentului Romaniei si ai Consiliului Judetean Sibiu. Cuvantul de deschidere a fost din partea fratelui rector al Institutului Teologic Baptist, dr. Daniel Maris, iar Cuvantul Evangheliei a fost predicat de fratele dr. Otniel Bunaciu, presedintele Uniunii Baptiste din Romania. La final, cuvantul din partea absolventilor  a fost prezentat de catre seful promotiei, Betuel Vararu,

Dumitru Cigher 

Foto: istorieevanghelica.ro

Viewing all 1366 articles
Browse latest View live