Moldova este o țară predominant rurală, având o populație de 4.5 milioane de oameni dintre care 65% sunt moldoveni, iar restul sunt ucraineni, ruși, găgăuzi, evrei și romi. Principala religie a țării este creștinismul ortodox.
Mișcarea baptistă a început în secolul XIX. În timpul ocupației sovietice baptiștii au experimentat o grea persecuție din partea regimului comunist. Mulți lideri se aflau sub supravegherea KGB-ului, iar sute dintre ei au pierit în lagăre de muncă. Pregătirea pastorilor era un lucru imposibil însă, în ciuda obstacolelor, bisericile baptiste au crescut. Când Moldova și-a declarat independența , în anul 1991, existau 11.000 de baptiști și 130 de biserici. Acum sunt aproximativ 20.000 de membri baptiști în aproape 500 de biserici. Familia baptistă din Moldova reprezintă circa 1% din populația țării. Baptiștii se pot bucura de libertatea de a predica Evanghelia, de a forma lideri și de a iniția activități misionare.
Există sute de lideri indigeni care sunt implicați în mod activ în plantarea de noi biserici baptiste. Eduard Edu este unul dintre plantatorii de biserici care a fost susținut de Federația Europeană Baptistă și este pastorul unei adunări baptiste din partea de nord a Chișinăului. Vorbind despre lucrarea în care este implicat ca pastor fratele Eduard a explicat faptul că biserica pe care o păstorește este formată din oameni vorbitori de limbă română și rusă, în care există și unele minorități etnice: bulgari, ucraineni, găgăuzi, și romi, iar datorită faptului că persoanele care frecventează biserica sunt bilingvi serviciul divin al bisericii este format din două predici: una în limba română și una în limba rusă. În ce privește populația romă, serviciile lor sunt aparte întrucât vorbesc o limbă diferită și au o cultură distinctă. Cât despre minoritatea de găgăuzi pastorul Eduard afirmă că aceștia numără aproximativ 250.000 de persoane și sunt localizați în partea sudică a Moldovei. Deși originea lor este turcă religia acestora nu este islamică ci creștin-ortodoxă, iar o parte considerabilă dintre ei sunt și protestanți.
Bisericile baptiste din Moldova pun un mare accent pe misiune. Acestea trimit misionari în țările vorbitoare de limba rusă – chiar și în Siberia. De asemenea, baptiștii moldoveni sunt implicați și în activități misionare în Asia Centrală unde religia musulmană este predominantă (Kazahstan, Uzbekistan, Azerbaidjan, Tadjikistan, etc.). În fiecare an 40-50 de lideri din Asia Centrală vin să studieze la Colegiul Baptist din Chișinău. După terminarea studiilor aceștia se întorc în țările lor pentru a sluji în bisericile existente sau pentru a planta noi biserici.